Pohod iz Žužemberka do Močil - Suhokranjske novice
Pohod iz Žužemberka do Močil, 06. 10. 2015

jezeraMocile (3)Letos smo šli že osmič na pribljižno dvanajst kilometrski pohod iz Žužemberka v Močile. Pohod so organizirali: Agrarna skupina Hinje, KS Hinje, PGD Hinje, KD Hinje, OŠ Prevole in TD Suha krajina.

V Žužemberku, pred gradom, se nas je zbralo okrog 60 pohodnikov, nekaj pa se nam jih je pridružilo še med potjo. Pot nas je vodila mimo gradu in čez Krko proti Komanci, kjer je bil pri lovskemn domu  krajši postanek, saj nam je strma pot pobrala kar nekaj moči. Po kratkem okrepčilu iz nahrbtnika, smo nadaljevali po bolj zložni poti preko Velikega Lipja do Lopate. Tu so nas pričakali prijazni domačini in nas postregli s pijačo in sladkarijami. Ogledali smo si cerkev Svete Neže, ki so ji letos obnovili in pozlatili oltar.

Nadaljevali smo proti Lazini, mimo podzemne jame Kanteč skedenc, kjer so se od nekdaj domači otroci igrali skrivalnice. Na Hribu pri Hinjah so nas spet postregli s pijačo, sladkarijami in pravo črno kavo. Pri domačiji Krnc smo dobili v pokušino ocvirkovo pogačo in osvežilno pijačo po želji. Potem smo se po travniku spustili do Močil. Letos sta tu samo dve veliki luži, tretje, manjše pa ni več videti. Postavljena je priročna kašča, v dolini pa lesene sanitarije. Spet so nas postregli s pijačo, za hrano pa s pečenim krompirjem in ocvirki. Glavna jed je bila odlična jota. Bila je tako dobra, da bi se je najraje najedel za ves teden.

Dobrodošlico in pozdrav nam je namenil tudi žužemberski župan Franc Škufca, ki je baje tukaj domačin. Prijeten dan smo zaključili v gasilskem kombiju, ki nas je odpeljal spet na izhodišče, v Žužemberk.

Miran iz BorštaPrijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja