Pogovorni večer z dr. Stanetom Grando

V nedeljo, 12. 6. 2022 smo v dvorani na Dvoru prisostvovali zanimivemu dogodku. Gost večera je bil eden najuglednejših slovenskih zgodovinarjev, zaslužni univerzitetni profesor, upokojeni znanstveni svetnik ZRC SAZU, komentator, pisec strokovnih knjig, aktivni borec za Slovenijo, naš novomeški rojak dr. Stane Granda. Predstavil je svojo novo knjigo Pot v samoslovenstvo ter spregovoril tudi o Suhi Krajini, tako v času, ko je tu delovala železolivarna (1796 – 1891), kot med drugo svetovno vojno. Dr. Granda zna s svojimi govorniškimi sposobnostmi in izjemnim znanjem vedno pritegniti pozornost poslušalcev. Pogovor z njim je vodil mag. Franc Može.

Posebno pozornost velja nameniti tudi kulturnemu programu. Od petih izvajanih skladb so se kar pod štiri podpisali suhokranjski avtorji. Tako je glasbo za štiri skladbe (tri: Deželica slovenska, Voda in Zvon so bile sploh prvič javno izvedene) napisal Franc Može, besedila pa so poleg njega prispevali še: Magda Kastelic Hočevar, Matej Kocjančič in pokojna belokranjska pesnica Fanika Požeg.

Izvedba pesmi je v novo nastali zasedbi Tjaša Primc – sopran, Jernej Žagar – tenor in Jernej Fabjan – klavirska spremljava, izzvenela vrhunsko. Pravo odkritje je pevski duet Tjaša Primc in Jernej Žagar (petje je študiral v Mannheimu – v Nemčiji). Ob občuteni spremljavi Jerneja Fabjana so nam pripravili prvovrsten glasbeni užitek.

Ob zaključku se je nastopajočim zahvalil g. župan, Jože Papež, ki je ob tem izrekel tudi nekaj zanimivih misli.

Obiskovalci so lahko Grandovo knjigo tudi kupili.

Prireditev, ki so jo organizirali Zora in Franc Može ter KD Dvor, je tekoče povezovala Jožica Blatnik Strasberger.

                                                                                                      Z.M.