Pogodba za obnovo Auerspergove železarne končno podpisana - Suhokranjske novice
Pogodba za obnovo Auerspergove železarne končno podpisana, 23. 12. 2021

Obnovo, rekonstrukcijo in dograditev Auerspergove železarne Dvor bo izvedel izbrani ponudnik javnega naročila, koroško gradbeno podjetje Kograd IGEM. Na podpisu pogodbe sta bila poleg podpisnikov pogodbe, ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija in direktorja gradbenega podjetja Branka Poberžnika, prisotna še župan Občine Žužemberka Jože Papež in poslanka Državnega zbora Anja Bah Žibert.

Železarna Auerspergovih knezov na Dvoru pri Žužemberku – njeno območje je razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena – je leta 1796 začela delo kot klasična fužina, okoli leta 1820 pa se je preoblikovala v največjo železolivarno na ozemlju južno od Alp. Gre za enega najpomembnejših nekdanjih industrijskih obratov na Dolenjskem.

Namen projekta je ohranjanje kulturne dediščine in preprečevanje njenega propadanja ter dvig ozaveščenosti prebivalcev o pomenu biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine v regiji Jugovzhodna Slovenija. V okviru projekta bo vzpostavljena sodobna in inovativna interpretacija območja Natura 2000. Tako bosta zagotovljeni kakovostna interpretacija in sinergija med naravovarstvenimi učinki, ohranjanjem kulturne dediščine in javno dostopnostjo.

Nosilec projekta je Ministrstvo za kulturo, partner v projektu je Zavod za varstvo narave, ki je zadolžen za pripravo programskih vsebin naravovarstvene razstave. Pri projektu sodeluje tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Novo mesto in Dolenjski muzej, ki hrani obsežno zbirko železolivarskih izdelkov, izdelanih v Auerspergovi železarni Dvor.

Predvidena investicijska vrednost projekta je 2.294.469,27 evrov (vključno z DDV). Ministrstvo bo projekt sofinanciralo s 77.234,64 evra. Sredstva v višini 1,7 milijona evrov bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

vir: Ministrstvo za kulturoSe strinjate s pogoji PCT?

Loading ... Loading ...

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja