Plodno in uspešno leto 2022 Kulturnega društva Dvor

17. marca 2023, smo imeli člani Kulturnega društva Dvor, v večnamenski dvorani Dvor, letni občni zbor. Zahvaljujem se vsem članom za udeležbo, še zlasti smo bili veseli prisotnosti obeh podžupanov Občine Žužemberk Roka Zupančiča in Janeza Pirca.

Poročilo o delu:
Kljub prvi tretjini leta, pod katero smo bili še pod ukrepi Corone, smo organizirali pestro paleto dogodkov za vse starostne skupine. V letu 2022 smo sodelovali in stkali prijateljske vezi z Občino Žužemberk, z dramsko skupino DramŠpil iz Ribnice, s pisateljico Ivanko Zagorc, z Zavodom RS za varstvo narave, z gospodom Stanetom Granda, s Športnim in Prostovoljnim gasilskim društvom Dvor, z izdelovalkami idrijskih čipk, s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto in enoto Dvor, z Zavodom enostavno prijatelji, z Matejem Kocjančičem in zgoščeno Suhe zgodbe, z Etno bando Poseben gušt, z restavratorjem v Narodnem muzeju Slovenije in grafikom Igorjem Ravbarjem, s karate mojstrom Bojanom Marinček, z osnovno šolo Žužemberk in podružnico Dvor, s Planinskim društvom Novo mesto, sekcijo Dvor, z zakoncema Novinc… Kot jagoda na vrhu smetane pa nas je razveselilo tudi priznanje Občine Žužemberk, ki smo ga prejeli ob občinskem prazniku.

V marcu smo tradicionalno organizirali že 15. pohod po poti Janeza Kmeta, katerega so se udeležili tudi pohodniki drugih občin, kateri so občudovali gostoljubnost Suhokranjcev in suhokranjske kraje. V aprilu smo sodelovali z domačim ilustratorjem Rožletom Matkom in pisateljico Ivanko Zagorc, ki sta se predstavila s knjigo za otroke Čebela Mihaela povej. V maju smo se zbrali vsi člani KD in planirali za naslednje dogodke, konec maja pa nam je predstavila svojo dvomesečno izkušnjo v Afriki naša članica Tinkara Filač, ki nam je pripravila potopisno predavanje. Junija smo z Zavodom RS za varstvo okolja pripravili predavanje »Človeška ribica kot fenomen in problem v Občini Žužemberk« in predstavili novo knjigo dr. Staneta Granda »Pot v samoslovenstvo«. Tradicionalni koncert Dvorski pozdrav poletju smo organizirali pred pričetkom počitnic v Železo livarskem muzeju in galeriji na Dvoru. Pod organizatorji smo se podpisali tudi pri Trškem dnevu na Dvoru, kjer smo skupaj stopili kulturniki, gasilci ter športniki in organizirali glasbeni večer s šansoni in Markom Vozljem. Konec avgusta pa smo se prepletali s tisočerimi nitkami Idrijske čipke v Novinčevi galeriji na Dvoru. Oktobra smo pričeli s tedenskimi pevskimi vajami tako Otroški kot Mešani pevski zbor Dvor ob Krki. Ob tednu otroka v oktobru smo skupaj s krajevno knjižnico Dvor organizirali interaktivno poučno predstavo Pika potuje po svetu, imeli ponovno sestanek članov društva. V novembru so imeli pevci MePZ Dvor ob Krki intenzivne pevske vaje kar v domači dvorani, kjer so vadili za prihajajoči koncert. Nasmejali in peli smo na dogodku z Etno bando Poseben gušt, otroci pa so uživali v predstavi za otroke Maček Mačkurson. V novembru smo imeli tradicionalno ustvarjalno delavnico, kjer smo izdelovali novoletne okraske za dvorsko lipo. Mladi pevci Otroškega pevskega zbora so imeli svoj prvi nastop na otvoritvi razstave grafik Igorja Ravbarja na Dvoru. Decembra smo na dvorski ploščadi krasili dvorsko lipo in si ogledali predstavitev Tai Che in Karateja z vodjem Bojanom Marinčkom. Članice društva so postavila prekrasne jaslice z novoletno jelko in pripravile praznično dvorano. Sodelovali smo tudi na praznični prireditvi v gradu Žužemberk, kjer je Matej Kocjančič s pevci predstavil zgoščenko Suhe zgodbe. Nadvse pa smo se razveselili svojega lastnega inštrumenta klavinovo, ki smo ga kupili s samoprispevki.

Na repertoarju pod organizacijo članov Kulturnega društva Dvor se je zvrstilo lepo število dogodkov. Organizirali smo 19 lastnih dogodkov in se odzvali mnogim povabilom tudi drugih društev, klubov in organizatorjev. Naših dogodkov se udeleži v povprečju 85 oseb, kar je zelo veliko in nam da vedeti, da ljudje potrebujemo kulturo in druženje.

Hvala vam, da nas podpirate, da vidite in cenite naš trud. Hvala vam, da nas bodrite na naši kulturno ustvarjalni poti. Trudili se bomo še naprej.

Jadranka Meglen, tajnica KD Dvor