Šampiona ponovno pridelal Stanko Tomšič

V žužemberški grajski kletni dvorani je v petek, 14. aprila potekala razglasitev rezultatov in podeljevanje priznanj 14. ocenjevanja pijače iz grozdja samorodnih vinskih trt, ki ga je organiziralo turistično društvo Suha krajina. Med 106 vzorci je laskavi naziv šampiona drugo leto zapored prejel Stanko Tomšič, ki je sicer direktor Kmetijske zadruge Trebnje-Krka. Njegova pijača je bila ocenjena z 9,83 točkami.

Slavnostno podeljevanje so s petjem in igranjem popestrili pevski zbor Vaški zvon iz Prečne in kantavtor Primož Pasar, nekaj besed pa so udeležencem namenili tudi podžupana Janez Pric in Rok Zupančič ter predsednik ocenjevalnih komisij Ludvik Legan. Podelitev je povezoval Vlado Kostevc.

Ocenjevanje je dobro znano po širšem območju, saj je veliko vzorcev prišlo tudi izven Suhe krajine: iz Slovenske Bistrice, iz Straže, iz Šentjerneja, celo iz Hrvaške. Letošnja povprečna ocena je bila sicer nekoliko nižja, kot prejšnja leta. Vseeno pa je iz leta v leto moč opaziti izboljšanje kakovosti pridelane pijače iz grozdja samorodnih vinskih trt. Podeljenih je bilo 6 zlatih priznanj ter preko 40 srebrnih in preko 30 bronastih priznanj.

RZ