Pester začetek praznovanja občinskega praznika - Suhokranjske novice
Pester začetek praznovanja občinskega praznika, 17. 07. 2021

Natanko pred tednom dni se je s prižigom oglarske kope pričelo praznovanje praznika občine Žužemberk. Tudi letos so Srednjelipovški oglarji pripravili kopo, v katero so zložili kar 30 kubičnih metrov bukovih drv. Tako imenovani “suhokranjski olimpijski ogenj” bo gorel oz. oglenel vse do konca praznovanja.

Predpraznični petek in soboto je zaznamovala novinarska konferenca in predstavitev projekta STEDnet (Small Towns European Debates Network), katerega vodi pobratena občina Pregrada iz Hrvaške. Občina Žužemberk je kot partner evropskega projekta organizirala aktivnosti, ki so za Slovence potekale v Žužemberk, za udeležence iz Latvije, Francije, Bosne in Hercegovine, Estonije ter Hrvaške pa preko spletne video konference. Debata je potekala o kratkih prehrambnih verigah, o življenju s korona virusom ter pametnih mestih.

Nedeljsko dogajanje je zaznamovalo srečanje predsednikov in predsednic društev, ki delujejo v občini Žužemberk. Z županom Jožetom Papežem in podžupanom Rokom Zupančičem je potekala sproščena debata o aktivnostih v društvih, nato pa je sledila podelitev priznanj krvodajalcem in državnih spominski znakov v boju proti covid-19. Krvodajalsko priznanje je prejelo kar 32 krvodajalcev, med katerimi sta bila tudi Janez Krese iz Zalisca (110-kratno darovanje krvi) in Andrej Boh iz Boršta pri Dvoru, ki je kri daroval kar 120 krat. Spominski znak so prejeli PGD Ajdovec, PGD Dvor, Oddelek patronaže v Zdravstveni postaji Žužemberk, Marija Pižem, Branislav Zaman in Bogdan Murn.

Aktivnosti so se nadaljevale na dan praznika šoferjev in avtomehanikov, to je 13. julija. Žužemberk oz. spomenik na Cviblju so obiskali člani združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenije, ki so se s krajšo slovesnostjo in položitvijo venca poklonili padlim v vojni. Zbrane sta nagovorila župan in predsednik združenja, program pa so popestrile recitatorke in pevke krajevne organizacije za vrednote NOB.

Sredino popoldne je bilo namenjeno otrokom. V okviru informacijske točke Europe Direct Novo mesto in v izvedbi lutkovnega gledališča Fru-fru je bila v grajski kleti lutkovna predstava Vidkova srajčica. Zbralo se veliko otrok, ki so z navdušenjem opazovali čudovito predstavo.

Četrtek pred osrednjim praznovanjem je tradicionalno namenjen šmihelskemu delu občine. Letošnja tematika kulturnega dogodka so bile poslikave na bližnjih kapelicah, ki jih je pred stoletjem poslikal znani suhokranjec Anton Jug. Njegovo življenjsko pot je zbranim predstavila Maša Kolar.

RZ

 Se strinjate s pogoji PCT?

Loading ... Loading ...

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja