Objavljen četrti razpis za ureditev Auerspergove železarne Dvor - Suhokranjske novice
Objavljen četrti razpis za ureditev Auerspergove železarne Dvor, 24. 05. 2021

Ministrstvo za kulturo je ponovno objavilo težko pričakovan razpis za izvedbo gradbeno-obrtniških in instalacijskih del za obnovo, rekonstrukcijo in dograditev Auerspergove železarne Dvor. Po večmesečnem prizadevanju občine Žužemberk, je skoraj izgubljen projekt ponovno pristal na portalu javnih naročil. V kolikor bo četrti poizkus izbire izvajalca del uspel, lahko pričakujemo postavitev temeljnega kamna že za letošnji občinski praznik, otvoritev kompleksa pa naslednje leto.

V prvem razpisu so prejete ponudbe presegale zagotovljena finančna sredstva, zato je ministrstvo razpis ponovilo. V drugi ponovitvi je tik pred zaključkom razpisa zatajil državni portal za javna naročila. Zaradi pritožbe potencialnega izvajalca, so morali razpis ponovno razveljaviti. V tretje so prejete ponudbe zopet presegale zagotovljena sredstva, zato je ministrstvo hotelo projekt oklestiti. K sreči je županu Jožetu Papežu uspelo ohraniti obseg prvotno zastavljenega projekta in pridobiti dodatna državna ter evropska sredstva. Tako je bil pred dnevi objavljen četrti razpis, na katerega se lahko izvajalci prijavijo do 17. junija. Ob tem velja velika zahvala tudi g. Iztoku Možetu iz Dvora, ki aktivno sodeluje z občino in pomaga, da se omenjen projekt nadaljuje.

Projekt predstavlja velik turistični preboj ne samo občine, temveč tudi širšega območja dolenjske. Zajemal bo stalno razstavo na temo Natura 2000, Krakovski gozd, reka Krka ter železarstvo na Dvoru in okolici. Dolgoročni cilj ministrstva je uvrstitev kompleksa tako v šolske učbenike, kot tudi na svetovni turistični zemljevid. Poleg muzeja bo urejena tudi turistično informacijska točka, moderna multimedijska dvorana ter prostor za manjši gostinski obrat. Restavriran bo temelj nekdanjega plavža ter nakazane lokacije peči in vodnih koles, ki so nekdaj poganjala obrat. Sodobni pridih bo dodala polnilnica električnih koles in avtomobilov ter prostor za tržnico.

RZSe strinjate s pogoji PCT?

Loading ... Loading ...

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja