Občinski praznik, praznik tudi za gasilce!

Krasen ambient grajskega dvorišča. Zbrani gostje. Veselo in sproščeno vzdušje. Lep kulturni program. Poletni dan brez nevihte. Vse to smo bili deležni v petek, 17. julija 2020, na slavnostni seji in slavnostni podelitvi občinskih priznanj.

Posebno slavnostni dan je bil tudi za naše požrtvovalne gasilce. PGD Dvor in PGD Ajdovec so prejeli pisno priznanje Občine Žužemberk, ki jim ga je podelil minister za obrambo, gospod Matej Tonin, v družbi župana Jožeta Papeža.

V obrazložitev je bilo prebrano:

Člani PGD Ajdovec in PGD Dvor so letošnjo pomlad ponovno pokazali srčnost in moč, ki ju gasilci premorejo. Velikonočne praznike so žrtvovali za prebivalstvo in živino Ajdovške planote ter jim po dolgotrajnem sušnem obdobju zagotovili pitno vodo. Več dni so neumorno črpali studenčnico v cisterne, ki so jih nato, s pomočjo kmetov, vozili v prazne vodnjake. Načrpali in prepeljali so preko 500 kubičnih metrov vode in tako zagotovili osnovni življenjski vir za nekaj sto glav živine.

Člani PGD Ajdovec in PGD Dvor gojijo trdne naveze med društvi, zato so lahko zgled vsakomur. Sodelujejo na različnih področjih gasilstva in si prizadevajo za dobre medosebne odnose ter prijateljstvo. S svojimi dejanji iz dneva v dan dokazujejo pomen gasilstva v občini. Brezpogojno priskočijo na pomoč slehernemu občanu in za vse to si zaslužijo res globok poklon.

V imenu dvorskih gasilcev je priznanje sprejel predsednik PGD Dvor, Uroš Legan; v imenu ajdovških gasilcev pa poveljnik Jernej Štravs.

Tako prostovoljstvo te prav gotovo izoblikuje. Ko si enkrat gasilec si vedno gasilec! Pravijo, da moraš biti za gasilca »srčen in trčen.« Gasilci namreč hitite v smer od koder se vsi umikamo… in začutite poziv NA POMOČ!

Priznanje je šlo v prave roke. Požrtvovalnost, srčnost in zvestobo do sočloveka in lokalnega okolja resnično nosite v svojih srcih!

Besedilo in foto: Jadranka Meglen