Občina Žužemberk bogatejša za štiri defibrilatorje - Suhokranjske novice
Občina Žužemberk bogatejša za štiri defibrilatorje, 23. 04. 2016

adePGDdvorOd minule sobote dalje je so krajani Šmihela, Dvora, Žužemberka in Ajdovca z okolico bogatejši za avtomatski eksterni defibrilator. V Šmihelu, Ajdovcu in na Dvoru so nameščeni na gasilskem domu, v Žužemberku pa poleg zdravstvenega doma še na občinski stavbi. AED se že nekaj časa nahaja tudi na gasilskem domu v Hinjah.

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ 2 gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo. Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešiš življenje (vir).

Postopek oživljanja z AED si lahko ogledate na spodnjem posnetku, na humorističen, a pravilen način pa postopek oživljanja prikazuje tudi Car: Car oživlja.Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja