Nasveti za zadovoljno telo in um

Danes z vami delim nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri tem, da se boste v svojem telesu bolje počutili. Verjamem pa, da se strinjate z mano, ko rečem da telo ni edini sistem za katerega moramo dobro skrbeti. Prav tako je pomemben naš um, h kateremu štejemo čustva, zavest, spomin, razmišljanje.. Ljudje delujemo kot celota in sama pri delu s strankami vedno izhajam iz celostnega načina dela. Če en del zanemarjamo, se bo prav gotovo poznalo na drugih delih zato si moramo prizadevati, da v svoje življenje vključujemo različne dejavnosti, ki nam omogočajo napredek in rast.

  1. Začnite v svoje življenje uvajati  trening za moč. Ta je namreč ključen za vaš cilj- imeti zdravo in zadovoljno telo. Ni pomembno,  ali ste ženska ali moški, prav za vsakega je trening za moč izrednega pomena. S staranjem, ko zmogljivost telesa upada, je trening za moč še toliko bolj pomemben saj prav z njim gradimo večjo zmogljivost ki nam omogoča, da vsakodnevne opravke počnemo lažje in efektivno. Prav tako pomaga pri zmanjševanju stresa, boljšemu splošnemu počutju, boljši energiji, večji koncentraciji in nenazadnje pri grajenju samopodobe in samozavesti.
  1. Prehranjujte se uravnoteženo. Skrb za telo se začne tudi s pravilno prehrano. Predvsem bodite pozorni, da zaužijete dovolj beljakovin. Dobri viri beljakovin so pusto meso, ribe, grški jogurt, skuta .. Te so namreč ključne pri vzdrževanju zdravih kosti (kar preprečuje osteoporozo), pomembne so za dobro delovanje imunskega sistema, ki telesu pomaga pri boju proti okužbam in boleznim ter na delovanje hormonov. Prav tako ne pozabite na zelenjavo in sadje ter zdrave maščobe. Izogibajte se visoko predelanim živilom, ki nimajo hranilne vrednosti.
  1. Poskrbite za dovolj spanja. Kvaliteten spanec je ključnega pomena za regeneracijo telesa in uma. Za optimalno delovanje potrebujemo vsaj vsaj 7-9 ur spanca na noč. Poskusite si ustvariti rutino pred spanjem, ki vam bo pomagala da se resnično sprostite in pripravite na počitek.
  1. Ozavestite kaj vas stresira. Identificirajte dejavnike, ki povzročajo stres v vašem življenju in se potrudite, da jih zmanjšate ali obvladate.To ponavadi pomeni, da se naučite postaviti zase, postaviti meje, spustiti iz rok kakšno nalogo in najti načine, da se sprostite. To je lahko nov hobi, branje, sprehod…
  1. Nenehno se učite. Svež in mladosten um ohranjamo tako, da se neprestano učimo in s tem postavljamo sebe pred nove izzive, si odpiramo nova obzorja, napredujemo in rastemo. V roke vzemite kakšno dobro knjigo, rešujte križanke,  poslušaj podcaste, udeležite se različnih delavnic – učite se.
  1. Pišite dnevnik hvaležnosti in ciljev. Vsak dan si vzemite nekaj minut za pisanje dnevnika, v katerega si zapišite stvari, za katere ste hvaležni, ter svoje cilje in želje. S tem boste krepili pozitivno naravnanost, miselnost in osredotočenost na cilje. Če v nekaj resnično verjamemo, bomo to dosegli! Vsak dan se opomnite, kaj je vaš zakaj.
  1. Najdite podporo in pomoč, ko jo potrebujete.  Pomembno je, da vlagamo vase in se obdamo z ljudmi, ki nam lahko pomagajo takrat, ko čutimo, da smo prišli pred zaprta vrata, ki jih nikakor ne moremo odpreti. Če potrebujete pomoč ali želite več informacij o določeni temi, ki sem jo omenila v članku, mi pišite na info@suzanacoaching.si

Suzana Sadar, mag. socialne pedagogike, osebna trenerka