Medalja odličnosti za Nejca

euroskills2016-4V nedeljo se je zaključila evropska olimpijada poklicev, na kateri je sodelovalo 12 Slovencev. Med njimi je poklic oz. kategorijo stavbnega mizarja zastopal tudi Nejc Zupančič iz Stavče vasi, ki je za izdelek prejel medaljo odličnosti. Medalja pomeni, da je njegov izdelek dosegel najvišje kakovostne standarde. S 503 točkami je osvojil 5. mesto.

 

Tekmovanje Euroskills je letos potekalo v švedskem mestu Gothenburg kamor se je pod okriljem šolskega centra Novo mesto odpravil tudi Nejc. Z mentorji in preostalimi tekmovalci so odpotovali že 29. novembra. Sledila je otvoritvena prireditev nato pa tri dni tekmovanja. V njegovi kategoriji so po predloženi skici izdelovali tehnično zahtevno okno. Tekmovalci so najprej iz skic narisali načrt v naravni velikosti, nato pa pričeli z izdelavo. Skozi celotno tekmovanje so bili pod skrbnim nadzorom ocenjevalcev, ki so opazovali natančnost dela in meritev, obdelavo lesa, optimalno porabo materiala in nasploh celotno izvedbo izdelka. Zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov je bila v nedeljo, 4. decembra, vrnitev domov pa 5. decembra.

Zastopanje Slovenije na evropski ravni je prav gotovo nepozabna in izredno pomembna življenjska izkušnja, hkrati pa močna odskočna deska za poklicno življenje. Ker je ravno pred dnevi diplomiral, bo izkušnja ravno prava referenca pri iskanju delodajalca oz. obratno – verjetno bodo delodajalci iskali njega.

Sprejem na šoli: youtube

Foto: ŠCNM, EuroSkills

Rok Z.