»Ljubi Ježek, včeraj je bilo tako veselo, ko si bil med nami. Kmalu se pet prikaži!«

Na povabilo KD Dvor se je na prelepo nedeljo, 7. aprila 2019, v večnamenski dvorani na Dvoru predstavil KUD Straža. Popeljali so nas v čudovit Ježkov večer z naslovom: Prižgimo luč, ljudje!

In kdo je Ježek pravzaprav bil? Frane Milčinski – Ježek (1914-1988) je bil vsestranski umetnik – humorist, pisatelj, pesnik, scenarist, igralec, šansonjer, skladatelj ter radijski in televizijski voditelj. Skratka človek z veliko začetnico in kot takega so nam ga skozi njegovo delo predstavili nastopajoči.

Njegov opus je preobsežen, da bi ga lahko skrčili v zgolj en večer, zato so si v KUD Straža za izhodišče izbrali knjigo njegove žene Jane Milčinski Moje življenje z Ježkom.

Skozi celotni večer nas je smelo vodila Rafaela Novak – Kren. Njen vezni tekst je bil prepričljiv, zanimiv in je lepo ter nevsiljivo napovedal sleherno točko. Večino njih pa je z lično video-produkcijo podprl še Gregor Turk.

Prepričljivi so bili tudi instrumentalisti zasedbe Čaj bend, ki so s priredbami Matevža Novaka in Klemna Juršiča poskrbeli za glasbeno obogatitev Ježkovih popevk. Čaj bend so sestavljali Borut Turk na klarinetu, Aleksandra Pavlič na flavti, Jernej Fabijan na klaviaturah, Janez Dular na kitari, Nejc Lukan na tolkalih, Klemen Juršič na basu, Brina Kren na saksofonu, Uroš Vegelj na tubi, Andrej Karlič na kitari, Iztok Zagorc na harmoniki ter vokalista Kristina Berus in Robert Kren. In zakaj prav Čaj bend? Ime so si nadeli ob ustvarjanju gledališke predstave Čaj za dve, s katero so se predstavili tudi na Dvoru.

Vokalista Robert Kren in Kristina Berus sta se super predstavila;  bendovci pa so svoje delo opravili izvrstno in upam, da jim bomo lahko prisluhnili še kdaj. Poleg pevskih vložkov pa so nam predstavili tudi dva odlomka Ježkove prve radijske igre za otroke Zvezdice Zaspanke. V številnih jezikih in z obogatenimi grafikami Tjaše Travižan so nam jo predstavili bralci: Mojca Vegelj, Marinka Kren, Zala Tavčar, Zala Kren, Robert Kren, Tine Markovič, Andrej Šurla in Frane Umek. V vlogo so se popolnoma vživeli in videlo se je, da so  v svoj nastop vložili veliko truda in bralnih vaj. Čestitam!

In poslušalci? Žal, se tokrat ne moremo pohvaliti s polno dvorano! Pravim žal! Žal mi je za vse, ki se tega dogodka niso udeležili! Bilo je izjemno! KUD Straža je za pripravo tega večera potreboval ogromno število ur priprav, vaj in prilagajanja. Zakaj? Zato da bi NAM polepšali večer! Čestitam, meni ste ga in verjamem, da tudi vsem tistim, ki so bili tam!

 

Besedilo: Tjaša Primc, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor