Lepota besede 2021

Knjižnica Črnomelj in Javni sklad kulturne dediščine območna izpostava Črnomelj je pripravil že 16. literarni natečaj LEPOTA BESEDE »Z besedo iščemo in ustvarjamo lepoto«. Natečaj je namenjen odraslim še neuveljavljenim pisateljem in pesnikom, obeh spolov, ki imajo vsaj malo umetniške žilice.

Prijavilo se je 29 literatov iz Bele krajine, Dolenjske in Posavja. Na zaključni prireditvi, dne 26. novembra 2021, sva bila tudi predstavnika Suhe krajine Nežka Dular in Miran Jenko. V večnamenskem prostoru knjižnice Črnomelj nas je nagovorila Helena Vukšinič (JSKD OI Črnomelj). Po kratki predstavi udeležencev, nam je strokovna ocenjevalka, pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj podala svoje strokovno mnenje o prispelih literarnih delih. Vsakemu ustvarjalcu posebej je povedala dobre in slabe strani njegovih poslanih del. Njen komentar je bil zanimiv in poučen za vse prisotne. Bilo je tudi veliko pohval.

Po kratkem premoru je potekala zaključna literarna prireditev, na kateri so člani gledališke skupine ZIK Črnomelj prebrali pesmi in prozo vseh izbranih avtorjev. Za prijetno vzdušje je poskrbel Trio B in C, program pa se je zaključil s čestitkami vsem navzočim literatom. Na koncu je ocenjevalka Stanka Hrastelj razglasila tudi tri najboljša dela in avtorjem podelila posebno priznanje. To so bili Tjaša Drčar iz Trebnjega, Nežka Dular iz Novega mesta in Miran Jenko iz Boršta pri Dvoru.

Ob tem dogodku so izdali brošuro v kateri so predstavljena vsa nagrajena dela izbranih avtorjev. Prireditev je potekala po pravilih in splošnih ukrepih protikoronskih priporočil vlade Slovenije. Upam, se da bo prireditev nadaljevala tudi v prihodnjih letih in, da se bomo lahko takrat pogovarjali brez zaščitnih mask na obrazih.

besedilo: Miran Jenko
foto: JSKD OI Črnomelj