Krofička, Izlet planinske skupine Dvor

planinskaSkupinaDvor-Krofička (7)29. junija 2014 je Planinska skupina Dvor pri PD Krka Novo mesto organizirala planinski izlet na Krofičko, 2083m visoko goro v Kamniško – savinjskih Alpah. Z avtobusom se nas je 50 planincev odpeljalo v Logarsko dolino.

Tu smo se razdelili v tri skupine:
– prva skupina je ostala v dolini in si ogledala slap Rinka in Orlove glave, mogoče bi šla tudi do koče na Okrešlju
– druga skupina je šla proti Krofički in naj bi počakala na polovici poti pri koči na Klemenči jami (1208 m). Lahko bi si ogledali najdebelejši macesen v Sloveniji.
– tretja skupina pa naj bi šla na vrh.

Odpravo k slapu Rinka je vodila Fani. Osvojili so kočo na Okrešlju in tako uresničili svoja pričakovanja in presegli plan. Večja skupina je šla po strmi gozdni poti manj kot uro in pol do koče na Klemenči jami. Med potjo smo imeli lep razgled po celi Logarski dolini. Oskrbnik koče nam je Krofičko gladko odsvetoval, ker je na poti še veliko snega in kakšen planinec tudi zdrsne v strmino pod seboj. Naš vodnik Maks Črepinšek pa se ni dal prestrašiti. Tako je cela skupina odšla mimo najdebelejšega macesna do prvih snežnih zaplat. Tu se je večina ustavila, sedemnajst najbolj pripravljenih pa je osvojilo vrh. Vrnili smo se po isti poti. Izlet je v celoti uspel in naš organizator Andrej je obljubil v jeseni nov izlet v visokogorje.

Miran iz Boršta