Knjigobežnice v Žužemberku

knjigobeznicecoverPrva KNJIGOBEŽNICA v Suhi krajini! Pridružili smo se vseslovenskemu projektu KNJIGOBEŽNICE in s tem prispevali majhen kamenček v mozaik kulturne podobe našega kraja. Gre za pobudo pri kateri si knjigoljubci brezplačno izmenjujemo knjige. Osnovno pravilo je, da vsak uporabnik ali mimoidoči lahko vzame knjigo, ki je na voljo v hišici in v zameno pusti svojo, ki je ne potrebuje več. Izbor knjig je prepuščen uporabniku, ki ni omejen z žanrom, obsegom ali kvaliteto. Ideja za postavitev hišice je med člani KUD Žužemberk zorela dolgo in ponosni smo, da smo jo ob podpori občine Žužemberk lahko postavili v paviljonu v Žužemberku.

sponzorOtvoritev suhokranjske knjigobežnice je potekala v nedeljo popoldne, 16. oktobra 2016. Knjižna omarica, ki jo je izdelal Nejc Zupančič iz Stavče vasi je nameščena v paviljonu pred gradom Žužemberk, v njej pa je nekaj zanimivih knjig, ki se iz dneva v dan menjajo. Otvoritveni kulturni program, ki ga je pripravilo KUD Žužemberk je povezoval Matej Kocjančič, program pa so popestrili kantavtor Primož Pasar, violinistka Ana Može, Silva Mohorčič in Magda Kastelic Hočevar. Poleg omenjenih je Klavdija Longar v svojem govoru izrekla tudi zahvala vsem, ki so pomagali pri realizaciji projekta.

Začetki knjigobežnic v Žužemberku segajo v leto 2012. Takrat je na žužemberškem mostu prvo knjigo pustila Ana Colja in kmalu je prišla v roke suhokranjskemu knjigoljubu Mateju. Rodila se je ideja o knjiboežnicah, ki so jo prav v teh dneh uresničili s pomočjo kulturno umetniškega društva Žužemberk.

Foto: Nejc Z.