Izjemen dosežek komaj 14-letnega Jureta

Letos je že sedmo leto potekalo tradicionalno dobrodelno kolesarjenje Diagonala335, ki se ga je udeležil tudi komaj 14. letni suhokranjčan Jure Petje v spremstvu očeta.

Štartali so minuto čez polnoč (v noči iz petka na soboto 17. 6.) v vasi Trdkova na Goričkem blizu tromeje med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Pot do Portoroža je dolga 335 km (letos zaradi obvozov 353 km in 2500 višinskih metrov). Štartalo je 80 kolesarjev, med njimi tudi do sedaj najmlajši Jure, ki je pot do Portoroža uspešno prekolesaril v 17 urah.

Trasa je zelo razgibana. Začne se na ravninskem delu, na Goričkem. Hitro se začnejo klanci. Prvi daljši postanek je na Trojanah, kjer vsak udeleženec z veseljem poje krof. Ko po 210 kilometrih zapustijo Ljubljano, se začnejo klanci in ne popuščajo vse do Črnega Kala, kjer se začne daljši spust proti morju. Od Kopra do Portoroža je še nekaj manjših strmin, ki lahko ob utrujenosti povzročajo težave, vendar je vzdušje na poti tako pozitivno, da adrenalin ne popusti do konca.

Po vsej trasi so nabirali vtise poletne noči, kolesarjenja pod zvezdnim nebom, sončnega vzhoda, nežnega in pekočega sonca, sončnega zahoda in osvežitve slovenskega morja.

Tisti, ki so vztrajali do cilja, so na Obali dobili spominske medalje, aplavze in vzklike spodbude, saj od vsakega udeleženca pot zahteva veliko fizičnih in mentalnih priprav. Vsak, ki pride na cilj, je zmagovalec.

Dinka