IX. Dvorski likovni dnevi

Dvorski likovni dnevi že tradicionalno potekajo na domačiji družine Rezelj na Dvoru pri Žužemberku. Rezljevi so namreč z vso odgovornostjo in predanostjo sprejeli gostiteljsko in organizacijsko obvezo ter jo letos že deveto leto kontinuirno, srčno in hkrati profesionalno uresničujejo. Srečanje likovnikov pušča sledi v širši skupnosti in predstavlja promocijo kraja, njegovih naravnih lepot in kulturne. Čeprav se je začelo v lokalnem okolju, je takoj preraslo v mednarodne dimenzije.

V letošnjem letu, ko je svoj neusmiljeni pohod začel COVID-19, smo se znašli v dilemi, kako nadaljevati tradicijo. Ob številnih pomislekih, predvsem pa ob skrbnem spremljanju epidemiološke slike in priporočil stroke smo se vendarle odločili, da gremo naprej. Srečanje smo še bolj skrbno pripravili, da bo sodelujočim avtorjem ob bivanjskem in kulinaričnem razvajanju ter ob odličnih delovnih pogojih letos zagotovljena tudi zdravstvena varnost. Razmere so terjale nekatere spremembe v programu in botrovale odločitvi, da povabimo avtorje iz slovenskega prostora. Mednarodni karakter letos ohranjamo nekoliko drugače – z avtorji, ki so mednarodno uveljavljeni, je pa v skupini tudi nekaj posameznikov, ki, čeprav živijo in ustvarjajo v Sloveniji, pripadajo drugim narodnostim. Likovni ustvarjalci so se prijazno odzvali našemu vabilu. Tudi oni namreč po mesecih osamitve pogrešajo ustvarjalna druženja s kolegi. Tako bodo Dvorski likovni dnevi zanje prijetna popestritev in bodo dali nov zagon in nove spodbude enajstim raznolikim likovnikom.

Naravne in kulturne znamenitosti in zanimivosti, ter tudi vse, kar je skrito v mikro stvareh, ki senzibilnemu pogledu občutljivih umetniških duš ne ostane skrito, bo nedvomno ponovno prelito v likovno stvarnost. Prehod iz objektivnega v subjektivno – avtorsko pa je vselej odraz posameznika. Tako bodo zaigrali različni interpretativni slogi, načini, pristopi in tehnike likovne realizacije. Čas intenzivnega dela pa omogoča, da ustvarjalne misli odplujejo tudi drugam, v povsem drugačne sfere. Kaj predstavlja posamezna stvaritev, kako predstavlja, s kakšnimi likovnimi izraznimi sredstvi je ustvarjena – to niso vprašanja, ki jih bomo zastavljali ustvarjalcem, še manj pa bomo z njimi omejevali njihovo delovanje. Naj svoboda izražanja naredi svoje! Naj naplavi na slikovne površine in v druge artefakte tisto, kar je neločljiv del posameznika, kar je njegova ustvarjalna identiteta.

V tej situaciji je čisto vse težko napovedovati … Tudi sodelujoče ustvarjalce lahko vnaprej opredelim le na osnovi njihovega minulega dela. Ob jasno začrtani ustvarjalni poti pa lahko tudi presenetijo, vnesejo svežino v svoja dela in nove naglase. Ker so senzibilni, se namreč prepustijo toku reke, da jih nese, a ne odnese. Verjetno bo tudi ta poseben čas našel pot v kreativna dejanja katerega izmed letošnjih udeležencev. Vsekakor lahko pričakujemo raznolikosti, saj delovno srečanje ni tematsko omejeno, zato omogoča izživetje popolne ustvarjalne svobode.

Enajst avtorjev, slikarji in med njimi tudi en fotograf in en mozaicist, se bo na Dvoru zbralo v ponedeljek, 3. avgusta, dopoldne in vstopilo v ustvarjalno akcijo. V petek, 7. avgusta, pa bomo njihove likovne rezultate že delili s publiko.

Udeleženci IX. DVORSKIH LIKOVNIH DNEVOV  so: TOMAŽ ČRNEJ, IRENA GAYATRI HORVAT, MILENA GREGORČIČ, CVETKA HOJNIK, LOJZE KALINŠEK, NARCIS KANTARDŽIĆ, SARA STANKOVIĆ, MARUŠA ŠTIBELJ, JANEZ ŠTROS, KAJA URH, ALJAŽ VIDRAJZ.

Zaradi posebnih razmer v zvezi z epidemijo, letos na dan četrtka ne bomo izvedli dneva odprtih vrat, na katerega smo običajno vabili udeležence preteklih srečanj.

V petek, 7. avgusta 2020, bomo odprtje razstave novonastalih del nadomestili z ogledom del, ki bo možen na domačiji Rezelj od 16. – 20. ure. Tudi za to spremembo smo se odločili v skrbi za zdravje umetnikov in širše publike. Za predstavitev letošnjih udeležencev Vam bo na voljo Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka.

Udeležence Dvorskih likovnih dni bo mogoče podrobneje spoznati tudi preko kataloga, ki bo izšel ob tej priložnosti. To je pomemben zapis, ki ustvarjalnost posameznika približa gledalcu, avtorja pa umesti v likovni prostor. Je pa tudi »arhivski dokument«, ki ga imajo le nekatera delovna druženja likovnih ustvarjalcev.

Likovna dela, ki nastajajo na Dvorskih likovnih dnevih, ostajajo kraju, saj so prezentirana v Galeriji DLD. Ta v središču Dvora deluje že tri leta in v njej so razstavljena dela vseh do sedaj sodelujočih likovnih ustvarjalcev. Tako stvaritve živijo svoje poslanstvo tudi po zaključku delovnega srečanja. Predstavljajo možnost spoznavanja likovnega dogajanja na mednarodni sceni, odpirajo pogled v najrazličnejše umetniške prakse in vsebine ter predstavljajo moč in pomen, ki ga imajo Dvorski likovni dnevi za sam kraj in mnogo širše.

Prijazno vabljeni k spremljanju zanimivega likovnega dogodka.

 

Anamarija Stibilj Šajn
v imenu družine Rezelj – organizatorjev in gostiteljev

Za dodatne informacije smo Vam na voljo:

Rok Rezelj   070 766 865, Anamarija Stibilj Šajn   041 774 340