Darilo ženskam za 8. marec: predavanje o presejalnem programu raka dojk

KORK Žužemberk in DKŽ Žužemberk so organizirale, v sredo na 8. marec 2023, izvrstno predavanje na temo presejalnega programa raka dojk. Predavala je dr. Vesna Jugovec iz državnega presejalnega programa za raka dojk Dora iz Onkološkega inštituta Ljubljana.

Z nazornim predavanjem s pomočjo projekcije je razložila kaj pomeni presejanje. To je pregledovaje navidezno zdravih ljudi s preprosto preiskavo ali testom. Gre za poseben postopek vabljenja navidezno zdravih ljudi, da bi med njimi odkrili tiste, pri katerih je velika verjetnost, da že imajo predstopnjo ali začetno obliko iskanega raka.

Na presejalno mamografijo vabijo ženske med 50. in 69. letom starosti. Presejalna mamografija  je rentgensko slikanje dojk pri ženskah, ki nimajo nikakršnih opaznih znakov raka dojk, so pa v tem življenjskem obdobju, ko mnoge zbolijo za tem rakom. Če se bolezen odkrije v zgodnji fazi, je verjetnost za uspešno zdravljenje velika. Presejalni pregled traja približno pol ure vključno s slikanjem. Pri slikanjem (mamografija) dojko kratkotrajno stisnejo med dve plošči in slikajo dvakrat v različnih projekcijah; v poševni in navpični smeri. Dojko je potrebno stisniti zato, da se tkivo razpre in poveča preglednost tkiva, kar omogoča prepoznavo že zelo majhnih sprememb. Ta stisk traja nekaj trenutkov in za večino žensk ni boleč.

Če se v diagnostičnem postopku izkaže, da so monografsko odkrite spremembe na dojki rakave, se napoti v nadaljnje zdravljenje.  Tu bo za nas poskrbela skupina strokovnjakov z različnimi specialističnimi znanji. Z mamografijo se ugotovi sprememba pri vsaki deseti pregledani ženski. V Sloveniji za rakom dojk vsako leto zboli več kot 1300 žensk.

Dr. Vesna Jugovec svetuje da že v mladih letih spoznamo svojo dojko, da dobiš občutek za »normalno« dojko, da si vsak mesec redno in skrbno pretipamo dojke, tja do menopavze. Pozorne moramo biti na večje, vdrte, izbočene spremembe na bradavicah, pozore na izcedek ali bolečino. V tem primeru čim prej obvestimo zdravnika.

Pomembno je, da naredimo korak za svoje zdravje, pomembno je, da se odločimo za presejalno mamografijo. Hvala organizatoricam za organizacijo. Škoda je le, da se tega dogodka ni udeležilo več suhokranjskih žensk.

Besedilo in foto: Jadranka Meglen