Čira čara, hokus pokus

nocCarovnic (21)Glej te oči! Nenavadne so! Le kdo se skriva pod tem črnim klobukom. In metla mu je prevozno sredstvo? O ne! To ni dobro! Bojim se!

Slišiš? To ni melodija, ki jo poslušam vsak dan! Le kdo bi plesal nanjo? Mož z gorečim mečem in ognjem na vrvi? To je noro! Glej ga kaj dela! In ni sam, cela vojska jih je! Ognjeni boj pred množico radovednežev. Fantastično!

Takšne in podobne misli so se včeraj vzbujale med obiskovalci žužemberškega gradu. Društvo Srednjeveški najemniki so na noč čarovnic pripravili edinstven dogodek za staro in mlado. Otroci so lahko sodelovali v raznih delavnicah, kjer so izrezovali buče, duhce, izdelali knjižna kazala…, vse v stilu čarovnic. Dogajanje je popestril čarovnik Martin, prihodnost je napovedovala Šlogarca, ogenj so krotili vitezi, z natančno roko je pero vihtela kaligrafinja, …

Pred zaključkom programa je žirija nagradila naj čarovnico in naj bučo, najbolj neustrašne obiskovalce pa so v skupinah odpeljali na voden ogleda strašnega dela gradu. V okrilju pogumnega viteza smo se prebili mimo ujetnice do grajskega zdravnika ter živih mrtvecev, ki so eden za drugim vstajali iz grobov. V gosti megli smo se prebili do kamnite krste, kjer smo vitezu pomagali odpreti težak pokrov. Strah in groza! Mrtvec je oživel!

Srednjeveškim najemnikom gredo vse pohvale v organizaciji in pripravi celotnega programa, primernega za vse starosti. S svojo iznajdljivostjo in rekviziti so slikovito prikazali tedanje dogajanje v gradu in marsikoga prestrašili do kosti. Dogodek je bil toplo sprejet med krajani, kar se je opazilo iz množične udeležbe.

Organizatorji obljubljajo, da bo strašni grob potrebno najti tudi naslednje leto.

Foto: Marko Z. in Rok