Suhokranjski trgači na prireditvi Straška jesen

V začetku septembra smo člani Turističnega društva Suha krajina sodelovali v povorki, ki so jo Stražani pripravili v Straži kot del prireditev za Straško jesen.

Predstavljali smo stare tradicionalne trgače s pletenko lanske dobre kapljice. Oblečeni smo bili v stara domača oblačila s slamniki na glavah, opremljeni z lesenimi brentami in starimi železnimi škarjami za trto. Nismo bili maškare, le del tradicije. Prireditev je potekala pod  geslom »Otroštvo na vasi« in na okrašenih vozilih so organizatorji predstavili rezliko med življenjem otrok nekoč in danes. S tem so prikazali spoštovanje do lastne zgodovine, saj razlike niso le v materialnih dobrinah. Povorko so zaključili starodobniki: traktorji in osebna vozila. Ob koncu prireditve na trgu smo se preselili h gasilskem domu PGD Straža, kjer se je 38. tradicionalna prireditev Straška jesen, končala z veselico.

Med pomikanjem v povorki smo obiskovalce vabili na naše prireditve, ki bodo v  naši občini, predvsem na ocenjevanje pijač iz trt samorodnic, ponujali domači cviček in šmarnico, potice bomo pa morali drugič prinesti več.

sestavil: Miran Jenko
slike: MJ in TD Straža