Vranov let – 80 let kasneje

V torek, 24. 9., se je pričel drugi del pohoda pripadnikov Slovenske vojske in zavezniških vojska, iz geometrijskega središča Slovenije do Otoka pri Metliki. Slovesnost je pripravila Zveza slovenskih častnikov, ki je, v sodelovanju s Slovensko vojsko, organizator pohoda. Na poti se pri izvedbi pohoda aktivno udeležujejo člani občinskih in območnih združenj Slovenskih častnikov. Prvi del pohoda so pripadniki Slovenske vojske izvedli od 31. 8. do 7. 9. 2024. Pričeli so v Ožbaltu pri Mariboru in zaključili na GEOSS pri Vačah. Pohoda se udeležuje 20 pripadnikov Slovenske vojske in 10 pripadnikov angleške vojske. Pohod se izvaja v spomin na reševanje zavezniških iz nemškega ujetništva leta 1944.

Britanski vojni ujetniki, torej Angleži, Avstralci in Novozelandci, nameščeni v taborišču vojnih ujetnikov v Mariboru, so avgusta 1944 vzdrževali železniško progo na območju železniške postaje Ožbalt. Zjutraj 31. avgusta 1944 je 3. bataljon Šercerjeve brigade, s pridruženo sedmerico Britancev, osvobodil 80 mož. Umik 87 mož so izvedli pospešeno in se vzhodno od Lovrenca vzpenjali na Pohorje, na območje nekje med Klopnim vrhom in Roglo. Tja so borci privedli še 9 britanskih in 10 francoskih vojnih ujetnikov iz kmetij na Bistriškem Pohorju. Od tu so peš krenili na pot do Bele krajine. 17. septembra 1944 so z letališča Otok odleteli v svojo bazo v Bari, v Italijo. Ralph Churches je v Avstraliji leta 1996 izdal svoje spomine o tem reševanju, ki je bila pred tem vojaška skrivnost. Prevod »Vranov let v svobodo« pa je izšel v Ljubljani, leta 2000.

Pohod, ki bo potekal od Zgornjega Hotiča, kjer so prečkali Savo, do Otoka bo potekal po posameznih odsekih. Prvi dan se je pohod zaključil v Veliki Štangi v Litijski občini. Naslednji dan so prehodili pot od Velike Štange do Gabrovke.
26. 9. so prehodili prehodili pot od Rodin do Dvora. Prvi postanek so pohodniki, iz Slovenske vojske in pripadniki angleške vojske, opravili pri OŠ v Nemški vasi. Tu so se srečali z učenci podružnične šole s katerimi so, v mešanih ekipah, odigrali tekmo med dvema ognjema. Prisotne je pozdravila županja občine Trebnje gospa Mateja Povhe. Naslednja postojanka je bila na Malem Kalu, pri domačiji kjer je Lojze Slak preživel otroštvo. Kot je navada na Dolenjskem, so pohodniki preizkusili domači pridelek, našo posebnost cviček.

Pot so nadaljevali do Dvora, kjer jih je pozdravil podžupan občine Žužemberk gospod Rok Zupančič. Delegacija pohodnikov, OZSČ Novo mesto, občine in ZB za vrednote NOB je položila venec pri spomeniku NOB na Dvoru. Nato so si skupaj ogledali Železo-livarski muzej in galerijo na Dvoru. Glavni namen železo-livarskega muzeja je ohranjanje umetniške in tehnične kulturne dediščine. Ogledali so si zbirko izvornih ulitkov, zgodovino livarstva na Dvoru v primerjavi s sedanjostjo, demonstracijo taljenja, izdelave forme in litja železovih izdelkov.

Pohodniki so se potem odpeljali do Vojašnice Franca Uršiča, kjer bodo prenočili in v petek nadaljevali pot od Sel pri Dolenjskih Toplicah do Semiča.

V petek 27. 9, jih bo pot vodila od Sel pri Dolenjskih Toplicah do Semiča. Pohod bodo zaključili 28. 9. na Otoku pri Metliki, kjer se bodo udeležili tradicionalne slovesnosti, v spomin na najštevilčnejše reševanje zavezniških vojakov iz nemškega ujetništva v drugi svetovni vojni. Slavnostni govornik bo evropski poslanec Marjan Šarec.

Besedilo: V. Maraš

Foto: OZSČ Bela krajina in OZSČ Novo mesto