22. Trški dnevi v sliki in besedi - Suhokranjske novice
22. Trški dnevi v sliki in besedi, 23. 07. 2021

V minulem tednu se je zaključilo praznovanje praznika občine Žužemberk s tradicionalnimi Trškimi dnevi, ki je trajalo od 9. do 19. junija. Praznovanje se pričelo s prižigom kope v Srednjem Lipovcu, nato pa so se vsakodnevno zvrstili številni dogodki.

Drug vikend praznovanja se je pričel z otovoritvijo ceste skozi Dolgo vas. Na slovesnosti se je zbrala številna množica občanov, ki cesto vsakodnevno uporabljajo in jim investicija veliko pomeni. Slavnostni govornik je bil bil predsednik Državnega sveta, gospod Alojz Kovšca. Medtem je v organizaciji žužemberških upokojencev potekalo tekmovanje v pikadu s podelitvijo pokalov. Sledila je otvoritev razstave likovnih del, vrhunec petkovega dogajanja pa je bila slavnostna seja s podelitvijo občinskih priznanj. Po uradnem delu je sledila zabava z belokranjskimi tamburaši.

Sobotno praznovanje se je pričelo z likovnim srečanjem 5 elementov. Upokojenci so pripravili razstavo ročnih del, radio klub Žužemberk pa je obeležil 50 let delovanja kluba. Ob tej priložnosti so zaslužnim članom podelili priznanja. Dopoldanske aktivnosti je zaznamovalo preventivno merjenje krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi ter posvetovanje z zdravnico dr. Nežko Dular. Nekaj 100 občanov se je medtem udeležilo cepljenja proti covid-19, ki ga je izvedla mobilna enota zdravstvenega doma Novo mesto. Popoldne se je slavje preselili v Hinje, kjer smo s krajšim kulturnim programom krajevni skupnosti predali 5 avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED). Občani iz krajevne skupnosti so prispevali za 3, občina pa je dodala še 2. Nameščeni so v Visejcu, na Ratju, na Prevolah, na Žvirčah in na Selih pri Hinjah. Istočasno se je pred gradom v Žužemberku odprla suhokranjska tržnica, nato pa so suhokranjski vinogradniki podelili priznanja iz ocenjevanja vin, predstavili so se mladi harmonikarji, potekalo je tekmovanje v kuhanju ješprenja ter predstavitev avtomobilov starodobnikov. Sobotni dan se je zaključil na Dvoru, kjer so v sodelovanju z občino člani športnega, kulturnega in gasilskega društva pripravili kulturni večer s koncertom Adija Smolarja.

V nedeljo se je na žužemberškem gradu odvijal 22. srednjeveški dan. Oživeli so vitezi, grajska gospoda, dvorni norčki, berači …, ki so obiskovalcem predstavljali šege in navade srednjega veka. Zjutraj so se s kočijami odpeljali k sveti maši, nato pa je sledilo pestro kulturno dogajanje, ki se ponaša z nedaljšo tradicijo v Sloveniji.

Tradicionalno se je praznovanje zaključili v ponedeljek zvečer, ko so člani kulturno umetniškega društva Žužemberk pripravili spominsko uro, posvečeno Zalli Zarana. Letošnja gostja je bila igralka Mojca Fatur. Medtem pa se je skuhala tudi kopa v Srednjem Lipovcu.

RZ

 

 Se strinjate s pogoji PCT?

View Results

Loading ... Loading ...

Prihajajoči dogodki

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
×
#dogaja