X. Dvorski likovni dnevi - Suhokranjske novice
X. Dvorski likovni dnevi, 31. 07. 2021

Domačija Rezelj, Dvor pri Žužemberku, 2. – 6. avgust 2021 

Dvorski likovni dnevi letos praznujejo pomemben jubilej. Že deset let namreč  tradicionalno potekajo na domačiji družine Rezelj na Dvoru pri Žužemberku. Rezljevi so namreč z vso odgovornostjo in predanostjo sprejeli gostiteljsko in organizacijsko obvezo ter jo kontinuirno, srčno in hkrati profesionalno uresničujejo. Srečanje likovnikov pušča sledi v širši skupnosti in predstavlja promocijo kraja, njegovih naravnih lepot in kulturne dediščine. Čeprav se je začelo v lokalnem okolju, je takoj preraslo v mednarodne dimenzije.

V lanskem in letošnjem letu, ko naše življenje omejuje in ogroža epidemiološka  situacija, pa nam vseeno uspeva nadaljevati tradicionalno srečanje likovnih ustvarjalcev. To je skrbno pripravljeno, z upoštevanjem vseh strokovnih priporočil NIJZ.

Likovni ustvarjalci so se prijazno odzvali našemu vabilu in nam tako omogočili njihovo uresničitev. Dvorski likovni dnevi so za avtorje, ki po večini ustvarjajo v intimi svojega ateljeja, prijetna popestritev in nova, dodatna ustvarjalna spodbuda.

Naravne in kulturne znamenitosti in zanimivosti, ter tudi vse, kar je skrito v mikro stvareh, ki senzibilnemu pogledu občutljivih umetniških duš ne ostane skrito, bo nedvomno ponovno prelito v likovno stvarnost. Prehod iz objektivnega v subjektivno – avtorsko pa je vselej odraz posameznika. Tako bodo zaigrali različni interpretativni slogi, načini, pristopi in tehnike likovne realizacije. Čas intenzivnega dela pa omogoča, da ustvarjalne misli odplujejo tudi drugam, v povsem drugačne sfere. Kaj predstavlja posamezna stvaritev, kako predstavlja, s kakšnimi likovnimi izraznimi sredstvi je ustvarjena – to niso vprašanja, ki jih bomo zastavljali ustvarjalcem, še manj pa bomo z njimi omejevali njihovo delovanje. Naj svoboda izražanja naredi svoje! Naj naplavi na slikovne površine in v druge artefakte tisto, kar je neločljiv del posameznika, kar je njegova ustvarjalna identiteta.

Za jubilejne Dvorske likovne dneve smo izbrali avtorje, ki so bili v preteklih letih pomemben del tega likovnega dogajanja, so ga zaznamovali, mu dali posebnosti in ustvarjali njegovo identiteto. Le enega kiparja smo povabili izven zamišljenega koncepta, vendar z namenom, da v novo desetletje vstopimo tudi z določenimi osvežitvami projekta. Vsekakor lahko med »starimi znanci« pričakujemo tudi presenečenja, nadaljevanja zastavljenih smernic in poglabljanja, predvsem pa se veselimo njihove raznolikosti, saj delovno srečanje ni tematsko omejeno, zato omogoča izživetje popolne ustvarjalne svobode.

Avtorji, slikarji in dva kiparja, se bodo na Dvoru zbrali v ponedeljek, 2. avgusta, dopoldne in vstopilo v ustvarjalno akcijo. V petek, 6. avgusta ob 19. uri, pa bomo njihove likovne rezultate že delili s publiko.

Udeleženci X. DVORSKIH LIKOVNIH DNEVOV  so:

 • IGOR BANFI
 • IRENA GAYATRI HORVAT
 • MILENA GREGORČIČ
 • PAVEL HROVATIN
 • LOJZE KALINŠEK
 • JANKO ORAČ
 • TOMAŽ PLAVEC
 • ANDREJA SRNA
 • JANEZ ŠTROS
 • BORIS ZAPLATIL
 • MARUŠA ŠTIBELJ
 • VELJKO TOMAN
 • ROBERT OGRAJENŠEK

V petek, 6. avgusta 2021, ob 19. uri bomo slikarsko srečanje zaključili z razstavo novonastalih del, ki jih bomo na ogled postavili v Blatnikovem hramu. Na zaključnem dogodku bo udeležence in njihova dela predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in strokovna spremljevalka DLD. Poskrbeli bomo tudi za spremljajoči kulturni program. Na zaključek ste lepo vabljeni tudi predstavniki medijev. Razstava bo prodajna.

Udeležence Dvorskih likovnih dni bo mogoče podrobneje spoznati tudi preko kataloga, ki bo izšel ob tej priložnosti. To je pomemben zapis, ki ustvarjalnost posameznika približa gledalcu, avtorja pa umesti v likovni prostor. Je pa tudi »arhivski dokument«, ki ga imajo le nekatera delovna druženja likovnih ustvarjalcev.

Likovna dela, ki nastajajo na Dvorskih likovnih dnevih, ostajajo kraju, saj so prezentirana v Galeriji DLD. Ta v središču Dvora deluje že četrto leto in v njej so razstavljena dela vseh do sedaj sodelujočih likovnih ustvarjalcev. Tako stvaritve živijo svoje poslanstvo tudi po zaključku delovnega srečanja. Predstavljajo možnost spoznavanja likovnega dogajanja na mednarodni sceni, odpirajo pogled v najrazličnejše umetniške prakse in vsebine ter predstavljajo moč in pomen, ki ga imajo Dvorski likovni dnevi za sam kraj in mnogo širše.

Prijazno vabljeni k spremljanju letošnjega jubilejnega, odlično uveljavljenega in nadvse zanimivega likovnega dogodka.

Anamarija Stibilj Šajn
v imenu družine Rezelj – organizatorjev in gostiteljev

 

Za dodatne informacije sva Vam na voljo: Rok Rezelj   070 766 865, Anamarija Stibilj Šajn   041 774 340Se strinjate s pogoji PCT?

View Results

Loading ... Loading ...

Prihajajoči dogodki

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
×
#dogaja