20. Grajske igre na Ptuju

Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj je letos pripravilo že dvajseti srednjeveški dan na ptujskem gradu. Udeležili smo se ga tudi člani Turističnega društva Suha krajina Žužemberk.

Na turnitskem prostoru ptujskega gradu so domačini pripravili srednjeveški tabor za nastopajoče, obrtnike in krošnjarje. Dopoldne smo se vselili v šotor pripravljen za naš viteški red, se sprehodili po taboru in se pozdravljali z znanci iz drugih srednjeveških skupin. Potem pa smo vsi kostumirani obiskovalci v strjeni koloni odšli z gradu v središče Ptuja. Pred mestno hišo smo se zbrali in pozdravili županjo Ptuja. Sledila je predstavitev posameznih skupin in sprejem daril.

Letos nas je pričakalo med potjo manj gledalcev kot prejšnja leta. Vendar je bil trg in ozke ulice starega Ptuja poln občudovalcev povorke iz nekega drugega časa. Mimogrede sem ujel pripombo mladega dekleta, ki je v pristni prekmurščini z občudovanjem v glasu rekla svojemu fantu: »Ije, jas bi tűdi šla!«

Malo smo se še šopirili na ulicah tlakovanih s kamenjem iz Mure in delali reklamo za popoldanske igre na gradu. Pozdravili smo prijatelje na stojnici s pijačami pred prostorom Turističnega društva Ptuj in počasi odšli v grad na prireditveni prostor. Popoldne smo tudi mi plesali, vitezi drugih redov so mečevali, skupina iz Burghausna iz Nemčije je predstavila ples z zastavami ob ubranem ropotanju po prenosnih bobnih. Mahali so z zastavami, jih metali v zrak in jih ujeli, metali so jih tudi en drugemu v starem vojaškem plesu. Največ obiskovalcev so privabile mične trebušne plesalke, mi pa smo čuvali stražo, da nas ne bi napadli kakšni divji Turki.

Med posameznimi točkami so obiskovalci hodili po taboru in občudovali naše obleke in opremo. Mnogi so se ustavili tudi pri našem šotoru, nas spraševali od kod smo in hoteli vedeti, če se pri nas tudi kaj dogaja. Imeli smo jim dosti povedati, jim delili prospekte o naših krajih in jih vabili k nam na obisk. Tako je Seisenbergensis Tumultus iz Žužemberskega gradu zopet predstavil Suho krajino na najlepši način.

pripravil: Miran Jenko