Zimske gume poskrbijo za dober oprijem ceste in varno vožnjo, ko pritisne mraz

Strokovnjaki priporočajo, da zimske gume pričnemo uporabljati takoj, ko temperature padejo pod 7°C, saj v takšnih razmerah vozne lastnosti letnih pnevmatik namreč niso več ustrezne.

Zimske gume = varna vožnja

V Sloveniji morate svojega jeklenega konjička v zimske gume preobuti s 15. novembrom, to pa zato, ker optimalno varnost pri vožnji zagotavlja ravno dober oprijem cestišča. Povedano drugače: za vašo varnost pozimi je ključen dober stik avtomobilske gume s cestno površino.

Tu pomembno vlogo odigrajo kvalitetne pnevmatike, primerne za letni čas. Zimske gume, na primer, so narejene iz posebne gumene zmesi, zato so namenjene vožnji v nizkih temperaturah. Zimske pnevmatike imajo tudi ostrejši in globlji profil in lamele za izpodrivanje snega, zato vam omogočajo boljši oprijem na poledeneli ali zasneženi površini, s tem pa bolj varno vožnjo z avtom.

Zimske pnevmatike – kaj pa če morate kupiti nove?

Nadzor vozila, ki ga omogočajo dobre zimske gume, je tako ključen element preprečevanja prometnih nesreč, kar je še posebej pomembno pri vožnji po mokrih ali poledenelih površinah. Kaj pa če novembra ugotovite, da so vaše zimske gume obrabljene in niso več primerne za na cesto? Lotite se nakupa novih!

Pri odločitvi kaj kupiti, zimske gume Sava, Nokian gume ali kaj drugega, vam na pomoč priskočijo vsakoletni testi zimskih pnevmatik, ki jih izvaja Avto-moto zveza Slovenije. Ta s pomočjo praktičnih testov različnih pnevmatik, pa naj gre za gume 205 55 R16 ali druge, tako preverja:

  • Vozne lastnosti, varnost in zaviranje zimskih gum na suhi cesti.
  • Zaviranje zimskih gum na mokri cesti, akvaplaning in vodljivost.
  • Zaviranje in moč oprijema na snegu ter vodljivost.
  • Zaviranje z ABS na ledu ter vodljivost.
  • Hrup, ki ga pnevmatika povzroča v potniški kabini in zunanjo glasnost.
  • Porabo goriva.
  • Obrabo pnevmatike.

Pri tem pa ne velja pozabiti, da najcenejši nakup zimskih gum velikokrat ni najbolj pameten. Poceni gume lahko namreč pomenijo slabšo vodljivost na cesti, daljšo zavorno pot in hitrejšo obrabo. Najbolj pa je pomembno, da zimske gume kupite v skladu s svojimi potrebami. Tako bo najbolje, če zimske pnevmatike izberete glede na vaše vozne zahteve in vozniške navade.