Žalna svečanost na Cviblju: “nikoli več”

Pri spomeniku na Cviblju je v soboto, 22. oktobra potekala osrednja žalna svečanost s polaganjem vencev. Slavnostni govorec je bil Luka Mesec, podpredsednik Vlade Republike Slovenije in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zbrane pa je v imenu Občine Žužemberk k razumevanju, sodelovanju, miru in strpnosti nagovoril tudi župan Jože Papež.

G. Luka Mesec je v sojem nagovoru orisal dogajanje v svetu skozi oči mlajše generacije in prisotne pozval k solidarnosti: “Sedanjost je težavna, poziv nikoli več pa je poziv, naj bo prihodnost solidarna.” Dejal je, da se lahko s krizami spopadamo na dva načina: “Lahko z jezo, ki preraste v konflikt, ali celo kaj hujšega, lahko pa s solidarnostjo. In fašizem se najlažje premaga tako, da s spominjanjem in solidarnostjo preprečujemo, da bi sploh nastal.”

V programu so sodelovali Garda Slovenske vojske, zasedba Policijskega orkestra, enota spominskega 1. dolenjskega partizanskega bataljona in praporščaki. Kulturni program so oblikovali tudi harmonikar, pevki, recitator, učenci OŠ Žužemberk ter ženski pevski zbor Kronce.

Ob koncu slovesnosti sta imela župan in podžupan priložnost poklepetati z ministrom o problemih, s katerimi se srečujemo v Žužemberku ter o delu Vlade Republike Slovenije. Konstruktiven pogovor bo gotovo obrodil dobre sadove, zato se že v naprej veselita sodelovanja.

RZ