VIII. Dvorski likovni dnevi

Dvorski likovni dnevi predstavljajo ustvarjalno druženje likovnih umetnikov iz mednarodnega prostora. Potekajo na domačiji družine Rezelj na Dvoru pri Žužemberku. Rezljevi so z vso odgovornostjo in predanostjo sprejeli gostiteljsko in organizacijsko obvezo ter jo že osem let kontinuirno uresničujejo in nadgrajujejo. Skrbno načrtovano srečanje likovnikov pušča sledi v širši skupnosti in predstavlja promocijo kraja, njegovih naravnih lepot in kulturne dediščine. Reka Krka, ki teče pod domačijo Rezljevih, se na poti skozi Suho krajino povečuje, saj priteka vanjo z obeh strani voda iz kraškega podzemlja. Tudi »tok« udeležencev Dvorskih likovnih dni predstavlja nekaj avtorjev, ki se radi vračajo v ta kraj, glavnina vsakoletne skupine pa je nova in sveža. Je pritok novih likovnih poetik, idej, načinov in pristopov likovne vizualizacije.

Delovno srečanje ni tematsko omejeno, zato omogoča izživetje popolne ustvarjalne svobode. Umetniki zadihajo z danostmi ustvarjalnega prostora ali pa dopustijo, da se v polje likovnega prelijejo notranje forme in intimna posameznikova zanimanja. Srečanje je na široko odprto v likovni svet, v katerem biva vsa pestrost umetniškega izražanja. V njem so zajete refleksije zunanjega in avtorska likovna ovrednotenja, na stežaj pa so odprta tudi okna v povsem oseben likovni izraz. Tako so likovni elementi, kot so točke, linije, ploskve, teksture, barve, oblike, volumen in prostor, na sledi resničnosti ali pa jo želijo preseči in se manifestirati v vsej polnosti in prvinskosti. Z odmikanjem od opisovanja dopustijo, da zaigrajo likovni pomeni. Pota likovnega ustvarjanja so različna, največ pa štejejo tista svojstvena, avtorju lastna, izoblikovana in prepoznavna, hkrati pa vpeta v subtilna raziskovanja. Izbor avtorjev želi še posebej pokazati, da sodobne ustvarjalce ne usmerjajo in ne določajo kolektivne utopije, temveč subjektivna izkušnja posameznika.

Trinajst avtorjev, slikarji in med njimi tudi kipar, se bo na Dvoru zbralo v ponedeljek, 5. avgusta, dopoldne. V petek, 9. avgusta, pa bodo njihovi likovni rezultati že predstavljeni na priložnostni razstavi. Tokratno selektivno izbrano ekipo sestavljajo:

 • EDUARD BELSKY (Ukrajina/Slovenija)
 • ANA CAJNKO
 • BRUT CARNIOLLUS
 • ANDREJKA ČUFER
 • MILENA GREGORČIČ
 • PAVEL HROVATIN (Italija)
 • SVITLANA LEBIGA (Ukrajina/Belgija)
 • ZDRAVKO MILIĆ (Hrvaška)
 • HRVOJE MARKO PERUZOVIĆ (Hrvaška)
 • JÚLIA BITAY SZÁSZ (Madžarska/Avstrija)
 • JERNEJA SMOLNIKAR
 • TANJA ŠPENKO
 • JANEZ ŠTROS 

V četrtek, 8. avgusta 2019, bo »Dan odprtih vrat«, na katerega so povabljeni tudi udeleženci preteklih srečanj.

V petek, 9. avgusta 2019, ob 18.30 se bodo VIII. DVORSKI LIKOVNI DNEVI zaključili s prodajno razstavo na domačiji Rezelj. Na zaključni prireditvi, na katero ste vsi prijazno povabljeni, bo avtorje in njihova dela predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka.

Udeležence Dvorskih likovnih dni je mogoče podrobneje spoznati tudi preko zloženke, ki že tradicionalno izide ob tej priložnosti ter obsega predstavitev avtorjev in analizo njihove likovne ustvarjalnosti. To je pomemben zapis, ki ustvarjalnost posameznika približa širši javnosti, ga umesti v likovni prostor in postane pomemben »arhivski dokument« delovnega druženja.

Likovna dela, ki nastajajo na Dvorskih likovnih dnevih, dobesedno ostajajo kraju, saj so prezentirana v Galeriji DLD. Ta deluje že dve leti in v njej so razstavljena dela vseh do sedaj sodelujočih likovnih ustvarjalcev. Tako stvaritve živijo svoje poslanstvo tudi po zaključku delovnega srečanja. Odpirajo pogled v heterogene umetniške prakse ter predstavljajo moč in pomen, ki ga imajo Dvorski likovni dnevi.

Prijazno vabljeni na zanimiv likovni dogodek.

Anamarija Stibilj Šajn
v imenu organizatorjev in gostiteljev

Za dodatne informacije smo vam na voljo:
Rok Rezelj   070 766 865
Anamarija Stibilj Šajn   041 774 340