Valentinov pohod

V soboto 11. 2. 2023 smo na pobudo domačina na Žvirčah organizirali 1. Valentinov pohod, ki poteka iz vasi Žvirče do oddajnika na Vršičku. Pot je dolga malo več kot 3 km v eno stran. Marljivi posamezniki so to pot pripravljali že jeseni, saj je bilo potrebno umakniti marsikatero vejo. Domačin je izdelal tudi lesene kažipote. Prvega opazimo, ko se pripeljemo iz Prevolske smeri do križišča na Žvirčah.

Ob 19. uri smo krenili izpred vaške brunarice. Pot ni tako dolga, je bilo pa kar naporno, ker je bilo na poti še veliko snega. Na vrhu – pri oddajniku smo se najprej slikali, malo okrepčali, potem pa je sledil »slavnostni« del. Domačin je namreč za vsakega udeleženca iz breze izdelal lesene medalje, kot spomin na prvi Valentinov pohod.

Pohod smo zaključili na najlepši možni način: najprej smo se dobro najedli, saj nam je domačin skuhal izvrsten golaž. Med nami je kar nekaj virtuozov na harmoniko, ki ob vsakem druženju radi kaj zaigrajo. In tudi sedaj je bilo tako. Ob dobri hrani, družbi in glasbi je bil naš pohod končan. Naša želja je, da bi to postalo tradicionalno in da bi se ga vsako leto udeležilo več valentinčkov.

Urban Boben