Uspešno leto kulturnega društva Dvor

Člani Kulturnega društva Dvor smo se v petek, 15. marca 2019, zbrali v večnamenski dvorani na Dvoru na letnem Občnem zboru.

Občnega zbora se je udeležilo 22 članov Kulturnega društva Dvor.Občni zbor je potekal konstruktivno. Vodila ga je predsednica društva Vesna Može. Delo v društvu je predstavila tajnica društva Jadranka Meglen, finančni pregled društva za teto 2018 pa je predstavila Valerija Vidmar. Potrdili smo plan dela za leto 2019 in finančni plan društva za leto 2019. Predlogi so bili soglasno sprejeti.

Za udeležbo na Občnem zboru se zahvaljujemo tudi podžupanu Roku Zupančiču.

Leto 2018 je bilo zares, zelo plodno leto. Pohvalimo se lahko z rekordnim številom organiziranih dogodkov. Organizirali smo 21 dogodkov za širšo publiko in 5 lastnih internih dogodkov, ter se odzvali na 20 povabil za sodelovanje v drugih društvih, klubih, organizacijah, …

Res smo bili pridni!

 

V januarju 2018 smo že tradicionalno pričeli z dogodkom za otroke Druženje s pravljičnimi junaki in ustvarjalna delavnica, ki ga organizira naša članica Brigita Lavrič. V goste smo povabili tudi KUD Straža, ki so se predstavili s komedijo »Čaj za dve.« V februarju so naši pevci Vokalne skupine Dvorjani zapeli na razstavi suhokranjskih dobrot in na Občnem zboru Gasilskega društva Dvor. Prav tako so pevci mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki sodelovali na šolski prireditvi za kulturni praznik. V februarju smo preganjali zimo s tradicionalnim pustnim rajanjem za otroke v telovadnici OŠ na Dvoru, ter sodelovali z Renatom in Suzano Andrejčič, ki sta predstavila Čilensko patagonijo, predstavili smo osebno izkušnjo Belokranjke Vere Vardjan, se družili na pikniku. V marcu smo predstavili slikanico Radovedni vrabček s pisateljico Ivanko Zagorc in ilustratorjem Rožletom Matkom ter pospravljali copatke z Muco Copatarico;  člani KD smo imeli letni Občni zbor, Vokalna skupina Dvorjani so se udeležili Občnega zbora upokojencev Dvor, ter zapeli na osebnem jubileju. Tradicionalno smo organizirali Pohod po poti Janeza Kmeta. In se odzvali povabilu KUD Žužemberk na predavanje o razumevanju sanj. Najodmevnejši dogodek v mesecu marcu je bila prireditev oz. koncert »Mama je ena sama!«, kjer smo sodelovali vsi člani KD, glavno besedo pa so imeli naši najmlajši pevci otroškega pevskega zbora Dvor ob Krki. Prireditev se je odvijala v Železolivarskem muzeju in v galeriji na Dvoru.

V aprilu smo se nasmejali vsi, ki smo si ogledali komedijo Pica, da te kap! v izvedbi KUD Leskovec pri Krškem. Organizirali smo tudi literarni večer z Magdo Kastelic Hočevar ustvarjalko, pesnico, kulturno delavko, učiteljico, z namenom predstavitve njenih pesmi in pesniških zbirk. V aprilu je naša dramska skupina Floki gostila z otroško predstavo Muca Copatarica v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Začetek junija smo organizirali koncert »Dvorski pozdrav poletju«. Na tej prireditvi je bilo opaziti medgeneracijsko sodelovanje, tako med našimi najmlajšimi člani, kot med napovedovalci in pevci ter ustvarjalci in organizatorji. Naša zborovodkinja Tjaša Primc in zborovodja Jernej Fabijan sta v juniju sodelovala na literarnem koncertu ženskega zbora Jasmin, Vokalna skupina Dvorjani so zapeli na otvoritvi regionalne cesta z infrastrukturo na Dvoru in na otvoritvi vrtine in vodovoda na Vinkovem vrhu, ki je potekalo v okviru Trških dnevov. Pred zasluženimi počitnicami je Tjaša Primc zapela ob spremljavi g. Francija Možeta na Spominski uri Zare Zorana.

Po počitnicami, v mesecu september sta Tjaša in Jernej imela glasbeni nastop v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu na predstavitvi knjige Zvočna tapiserija in ravno tako nastop pri pogovoru z Deso Muck, ki so jo organizirale članice Kluba tajnic in poslovnih sekretarjev Dolenjske in Bele krajine. Članice smo se udeležile tudi dogodka v gradu v Žužemberku, kjer je gospa Magda Kastelic Hočevar predstavila novo zbirko pesmi in zgodb »Sonce in sence«. Tudi tu smo prisluhnili naši članici Tjaši Primc in Ani Može. Mesec september so zaključili Vokalna skupina Dvorjani, ki so na povabilo KUD Šmihel zapeli na žegnanju v Šmihelu. V oktobru smo organizirali čistilno akcijo večnamenske dvorane, naša dramska skupina je nastopila z otroško predstavo Muca Copatarica v Zagradcu, člani KD Krka pa so nas nasmejali v večnamenski dvorani na Dvoru s komedijo Mutavka. Zaradi bolezni smo si namesto predstave Zrcalce, skupaj z otroki ogledali predstavo Rdeči dežnik v izvedbi naše dramske skupine Floki. Novembra so imeli pevci Mešanega pevskega zbora dvodnevne intenzivne vaje v Novemu mestu v Zavodu Friderik Irene Baraga. Sodelovali smo z Majo Papež Iskra, kjer smo prisluhnili predavanju o zdravljenju notranjega otroka. Zadnjega v mesecu  november smo v večnamenski dvorani izdelovali novoletne okraske s katerimi smo 6. decembra skupaj z otroki in starši okrasili dvorski drevešček. Že tretjič smo bile članice tudi dobrodelne. Kot edine predstavnice Občine Žužemberk smo se udeležile zavijanja daril za dedka Mraza; za naše suhokranjske otroke, ki ga je organiziralo Društvo prijateljev mladine Mojca. Veliko energije, časa in organizacijskih sposobnosti smo porabili za decembrski dobrodelni božično novoletni koncert, kjer smo zbrali lepo vsoto denarja za dve družini, ki sta utrpeli veliko izgubo. Na koncertu smo sodelovali z Dijano Pečjak, Matejem Kocjančičem, Otroškim pevskim zborom Dvor ob Krki, Blažem Koncilja, Ano Može, z Mešanim pevskim zborom Dvor ob Krki, z Renato Novak in ansamblom Boršt.

Seveda pa ne smemo pozabiti pevske vaje Otroškega pevskega zbora Dvor ob Krki in Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki, ki potekajo vsak teden, celo leto. Tudi vaje dramske skupine vzamejo ogromno časa in priprav. Omeniti pa moramo tudi ogromno ur, ki jih članice in člani porabimo za organizacijo in izvedbo omenjenih dogodkov, za pisanje člankov po dogodkih, objavljanje v medijih, usklajevanje s člani, z nastopajočimi, … V letu 2018 smo sodelovali tudi v drugih občinah: v Mestni Občini Novo mesto, Občini Straža in Občini Ivančna Gorica.

Organizatorji dogodkov se lahko pohvalimo, da imamo povprečno število udeležencev na naših dogodkov kar 93 ljudi, na Facebooku nas spremlja preko 3200 sledilcev, naši članki v medijih pa so množično brani.

Res si zaslužimo same pohvale!

 

Tudi v letu 2019 bomo nadaljevali z našimi aktivnostmi.  Do današnjega dne smo organizirali že  4 lastne dogodke za širšo publiko, ter enega internega in se odzvali k sodelovanju na dveh prireditvah, ki jih organizirajo ostala društva; tedensko pa še potekajo pevske in dramske vaje, kjer se pripravljamo na naslednje podvige.

 

Novo leto 2019 smo začeli pevsko in sicer smo sodelovali na božično – novoletnem koncertu v Žužemberku v organizaciji pevskih zborov Župnije Žužemberk, organizirali smo pravljično urico in si ogledali lutkovno predstavo babica Zima, ki so jo zaigrale knjižničarke KMJ NM. V sodelovanju s planinskim društvom Krka smo organizirali v februarju potopisno predavanje o Tibetu z dr. Kokal. Za valentinovo smo organizirali vrhunski koncert z Etno bando Poseben gušt, kjer so k nam prišli obiskovalci z zelo oddaljenih krajev, kar da vedeti, da nas ljudje spremljajo širom naokrog. Že naslednji dan pa smo sodelovali na prireditvi »Večer zborovske pesmi« na povabilo KUD Straža, kjer so naši pevci poželi bučen aplavz.

Vsi člani KD Dvor imamo isto poslanstvo: delati dobro v domačem kraju za širšo publiko. Vse člane Kulturnega društva Dvor veže prijateljstvo in druženje v prostem času. Vsako leto nas je več in tega smo veseli. Še vedno imamo željo, da se nam pridružijo novi člani, tako člani za organizacijo dogodkov, kot pevci z izkušnjami ali brez; in vsi, ki bi radi nastopali, vodili, ustvarjali… Vsak je dobrodošel in vsakega posebej smo veseli.

 

Besedilo in foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor