Pomemben obisk na Dvoru

V  četrtek, 14. marca, so se na Dvoru mudili pomembni gostje. Na povabilo župana, g. Jožeta Papeža, so se prijazno odzvali predstavniki Ministrstva za kulturo ter snovalci projekta železarskega kompleksa na Dvoru, z namenom uskladitve projekta z občino in najbližjim sosedom – ribogojstvom Goričar. Slednjemu so podrobno predstavili načrte ter se dogovorili o nadaljnji izvedbi 2-milijonskega projekta, ki se v celoti financira iz evropskih in državnih sredstev.

Projekt predstavlja velik turistični preboj ne samo občine, temveč tudi širšega območja dolenjske. Zajemal bo stalno razstavo na temo Natura 2000, Krakovski gozd, reka Krka ter železarstvo na Dvoru in okolici. Dolgoročni cilj ministrstva je uvrstitev kompleksa tako v šolske učbenike, kot tudi na svetovni turistični zemljevid. Poleg muzeja bo urejena tudi turistično informacijska točka, moderna multimedijska dvorana ter prostor za manjši gostinski obrat. Restavriran bo temelj nekdanjega plavža ter nakazane lokacije peči in vodnih koles, ki so nekdaj poganjala obrat. Sodobni pridih bo dodala polnilnica električnih koles in avtomobilov ter prostor za tržnico.

Projekt je medtem že dobil gradbeno dovoljenje. Sledili bodo nadaljnji postopki izvedbe, postavitev temeljnega kamna pa si lahko obetamo že v letošnjem letu.

Nekaj informacij lahko preberete tudi v Dolenjskem listu.

Rok Z.