Tudi oni si zaslužijo, da so varni na cesti

V četrtek, 11. oktobra 2012, smo demonstratorke Zavoda Varna pot obiskale 45 otrok vrtca Dvor  in z njimi preživele poučen in prijeten del dopoldneva.

Na pomoč pri izvedbi delavnic nam je nesebično priskočilo na pomoč domače podjetje Stelem d.o.o., ki je s svojo dobro voljo pokazalo, da jim ni vseeno za varnost njihov otrok, kar so potrdili tudi z besedami:  »Otroci so naše največje bogastvo.« Hvala tudi vzgojiteljicam za pomoč pri izvedbi delavnic ter kuharicam, ki so poskrbele, da so bili naši želodčki ves čas siti.

Namen našega druženja je bil prometna varnost. Za otroke smo imeli pripravljene posebne naloge, povezane s prometom. Za vsako opravljeno nalogo in pridobljeno točko so si otroci zaslužili štampiljko, na koncu pa so za pridno sodelovanje prejeli kresničko. Ko so jih dobili, so nas vprašali: »A to je za domov?« Posrečena bitja so.

Z otroki smo se pogovarjali o varnostnem  pasu, kakšen je njegov namen in kaj se lahko pripeti, če ga ne uporabljamo. Navdušeni so bili nad otroškimi varnostnimi sedeži, saj se je lahko vsak izmed njih usedel na sedež in se pravilno pripel. Medvedek Miško je pozorno bdel nad pripenjanjem, zato so se otroci tu še posebno potrudili.

Ena izmed nalog je bila tudi prikazati, kako pravilno prečkamo cestišče. Ko smo ugotovili, katera je desna in katera leva stran, nismo imeli več in na koncu pa smo prav vsi pravilno prečkali cesto. Ko smo prečkanje ceste že zelo dobro obvladali, smo se naučili tudi, kako se varno peljemo po cesti, se naučili upoštevati semafor in ostale nevarnosti v križišču. Nasmeški na obrazih ob tem so povedali več kot tisoč besed.

Otrokom smo prav tako zastavili veliko ugank na temo prometne varnosti, in ne boste verjeli, kako dobro znajo razmišljati že tako majhni otroci. Ena izmed zanimivosti, ki smo jo doživele med zastavljanjem ugank, pa je bila prav prikupna: Ko smo otrokom zastavile uganko, katere pravilen odgovor bi bil zebra oz. prehod za pešce, se je na naše vprašanje: »Otroci, kaj leži na cesti?« žalostno oglasila deklica, ki je odgovorila: »Ježek!« Smeha in dobre volje v vrtcu Dvor zagotovo ni manjkalo, za kar smo poskrbeli prav vsi.

Otroci so pokazali veliko znanja ter tudi neverjetno zanimanje za sicer dolgočasno temo: prometno varnost. Zagotovo lahko trdimo, da smo dan z njimi prijetno in koristno izkoristile, in želimo si, da bi bili mali navihanci varni na cesti prav vsak dan.

In še en otroški biser za na koncu: ko smo dekleta počasi odhajala z vrtca Dvor, so nas otroci vprašali, kam gremo. Odgovorile smo jim, da gremo učiti še druge otroke. In kot da so vse razumeli, so nam na koncu odgovorili: »Potem pa pridete k nam nazaj, ne?«

 

Članek: Lidija Pečjak, vodja projektov pri Zavodu Varna pot

Slike: Rok Nose