Trški dnevi in praznik občine Žužemberk

trskiDnevi2016-(5)S spominsko uri, posvečeno Rozaliji Sršen – Zalli Zarana, so se včeraj zaključili trški dnevi. Dogodek, ki je hkrati praznik občine Žužemberk in en večjih na širšem območju, je potekal vse od 8. pa do 18. julija 2016. Pri organizaciji sta ključno vlogo odigrala občina Žužemberk in turistično društvo Suha krajina, sodelovala pa so tudi druga domača društva, organizacije in posamezniki.

Trški dnevi so se pričeli s koncertom za orgle v farni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata, ki ga je izvajal prof. Milko Bizjak. V hali nekdanje Iskre je sledila otvoritev razstave z naslovom “Kaj je bilo z evropskimi sredstvi narejeno zate, za tvoj kraj?”, v Srednjem Lipovcu pa vseslovensko srečanje oglarjev in slavnostni prižig kope. Prvi vikend trških dni se je zaključil s podelitvijo priznanj krvodajalcem.

Med tednom smo lahko prisotni sodelovali pri tečaju varjenja in varjenju Suhokranjskega piva, ki ga je vodil Davor Mišmaš. Pri spomeniku NOB na Cviblju je potekala slovesnost in položitev venca Zveze ZŠAM Slovenije, v Šmihelu pa šmihelski dan s tematiko o Vili rustiki in Rimljanih v Šmihelu ter 5. obletnica domačije Meden.

Zadnji vikend trških dni se je pričel z otvoritvijo vodnega hrama v Mačkovcu ter uradna otvoritev trških dni z žužemberškimi rogisti. Pred petkovo zabavo s Kok bandom, so organizatorji odprli še razstavo likovnih del slikarja Konstantina Viranta in Neve Vranešič Virant ter spominsko ploščo za narodno čitalnico v Žužemberku.

Sobotni dan trških dni se je pričel s 7. Suhokranjskim kolesarskim maratonom za rekreativce, dnevom odprti vrat Radio kluba Žužemberk, preventivnim zdravstvenim meritvami krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi ter predstavitvijo uporabe defibrilatorja. V lovski dvorani je bila odprta razstava ročnih del. Sledila je otvoritev sanirane ceste v Žužemberku ter podpis pogodbe o sofinanciranju kohezijskega projekta Oskrba s pitno vodo v Suhi krajini. Medtem je na loki potekal otroški tabor Dan na Krki, gostje iz Srbije pa so prisotnim predstavili tudi iskanje zlata. Sobotni dan je postregel tudi z otvoritvijo suhokranjske tržnice z dobrotami društva kmečkih žena in drugih. Na stojnicah smo si lahko ogledali tudi predstavitev Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Popoldan so popestrili še mladi harmonikarji in harmonikarji iz Mirne Peči, društvo vinogradnikov pa je podelilo priznanja in diplome vinogradnikom. Sobotni program se je zaključil s tekmovanjem v kuhanju ješprenja, trške igre podeželske mladine pa so zaradi dežja odpadle. Sledila je gasilska veselica s skupino Calypso.

Nedelja je čas za skok v srednji vek. Po otvoritvi so prisotni odšli k sveti maši na farno žegnanje, po kosilu pa so se zvrstile predstavitve nastopajočih, srednjeveška tržnica, plesni nastopi, viteški boji, lokostrelski turnir, predstavitev renesančnih plesov, … Pri aktivnostih so poleg domačih sodelovali tudi viteški redi iz celotne Slovenije in gostje iz Slovaške. Trški dnevi so se kot običajno zaključili s slavnostno sejo, po njej pa je sledil koncert Nine Pušlar.

Galerija turističnega društva Suha krajina: facebook

Rok Z.