Suhokranjski konjerejci na žegnanju pri sv. Martinu na Biču - Suhokranjske novice
Suhokranjski konjerejci na žegnanju pri sv. Martinu na Biču, 19. 11. 2022

V nedeljo, 13.11.2022 so se suhokranjski konjerejci udeležili v povorki vpreg in jahačev pred cerkvico sv. Martina na Biču. Pot proti Biču vodi skozi vasico Zagorica, kjer je kmetija Zorčevih našega konjeniškega prijatelj Martina, ki že tradicionalno na ta dan pogosti vse konjenike, ki se zaustavijo na njihovi kmetiji. Ob prihodu nas je že čakal topel golaž in kozarček vina, ki na ta dan ne sme manjkati. Po krajšem predahu in okrepčilu smo se odpravili na Bič.

Kot vsako leto smo se tudi letos konjeniki in furmani zbrali na Biču na že poznani kmetiji ter bili deležni njihovega gostoljubja v času čakanja na odhod k cerkvi sv. Martina. Nato smo se v povorki pridružili množici pri cerkvi sv. Marina, kjer je potekala sv. maša z blagoslovom udeležencev. Po blagoslovu tudi povorke konjenikov je pred cerkvijo potekalo prijetno druženje, med katerim so lokalni prebivalci vse prisotne postregli z raznimi dobrotami, med katerimi ni manjkala Martinova kapljica. Kljub temu, da se je sonček pokazal le za kratek čas, je bila temperatura za ta letni čas dokaj visoka. Sama povorka s prekrasnimi kočijami in konji pa je bila prava paša za udeležence sv. maše pred cerkvijo.

Pot nazaj proti domu nas je ponovno privedla do domačije Zorčevih, kjer pa nas je že čakal pečen odojek, katerega so vešče roke našega ljubitelja konj Vladota pripravile za pojedino. Po zaužitem in kremljanju smo bili deležni tudi kozarčka mladega vinca.
Ker pa je znano, da so v mesecu novembru dnevi krajši, se je bilo potrebno kmalu odpraviti proti domu, kjer smo še pred nočjo vhlevili in nahranile naše konjičke.

Spet je bil prekrasen dan v družbi prijateljev in ljubiteljev konj. Našemu prijatelju in konjerejcu Martinu in Špeli s kmetije Zorčevih pa se prav lepo zahvaljujemo za gostoljubje na njihovi domačiji. Prav tako hvala vsem krajanom Biča za tako prijeten in gostoljuben sprejem pred cerkvijo sv. Martina.

Naslednje druženje s konji pa bo verjetno 1.1.2023 na naši Plešivici, kjer se že tradicionalno zberemo ob ognju, nekaj popečemo, spijemo, se družimo. Pridite!

JolePrijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja