Leon Štukelj in Suhokranjske novice praznujeta

prvoLetoIn je prišel praznični dan Suhokranjskih novic. Na današnji dan pred natanko letom dni (pred 115 leti pa Leon Štukelj), so se rodile Suhokranjske novice. Ideja je zrasla v mojih mislih, z odprtimi rokami pa jo je podprl Milan Ozimek iz Gornjega Kota oz. pod sponzorskim imenom Srednjeveška tržnica. Tako smo s prostovoljstvom in minimalnimi obveznimi stroški Suhokranjci postali prepoznavni tudi na internetu.

V 356ih dneh si je stran ogledalo 11 289, ker je skoraj 1000 ogledov na mesec. Pri tem velja omeniti, da je bilo v prvih mesecih pod 500 klikov, v zadnjih pa preko 1500. Obiskovalci so si v preteklem letu ogledali skupno 33900 strani, kar pomeni, da je vsak obiskovalec povprečno pogledal 3 strani na obisk.

statistika13 (3)statistika13 (2)

Tok obiskovalcev je raznolik. Največ (56%) prihajate iz facebooka. 22% obiskovalcev stran poišče v spletnem brskalniku Google, 13% pa se na stran odpravi preko naslova www.suhokranjske-novice.com. Ostlih 9% prihaja na stran po drugi poti.

Zanimiva je tudi lokacija obiskovalcev. Spodnji zemljevid prikazuje obiske v svetovnem merilu. Tukaj velja poudariti, da to niso zgolj naključni kliki na stran, kar je vidno iz časa trajanja obiska.

statistika13 (4)

Ključne besede(urejene po pogostosti), ki se pojavljajo pri iskanju spletne strani so:
žužemberk oddaja na zdravje, suhokranjske dobrote, suhokranjske poti, http://suhokranjske-novice.com/, suhokranjske poti 2013, zlata poroka, trški dnevi 2013, vabilo koncert, žužemberk, suhokranjska spletna stran, izlet na primorsko, jolanda jereb, elbrus 22.julij 2013, marija gnidovec, kulturno društvo dvor, borut pogačnik, edvard kramar policist, pgd ajdovec, suhokrajnske novice, društvo upokojencev dvor, lynn marie, ocenjevanje samorodnice, piknik na valovih krke…

Odmevnejši dogodki v preteklem letu so bili naslednji:
6. feb. 2013 – Zgorel avto v Stavči vasibodiDel
7. maj 2013 – požar kozolca na Trških njivah
23. maj 2013 – državno prvenstvo OŠ v raftingu
24. maj 2013 – košnja, državne športne igre
24. jun. 2013 – nesreča v gozdu – Stavča vas
29. jul. 2013 – bober in izlet po dolini Krke
2. avg. 2013 – pogorel kozolec – Stavča vas
19. avg. 2013 – Aleš Zaletel – mojster čopiča
20. avg. 2013 – bober – dopolnjena galerija
21. avg. 2013 – medvaški turnir

Suhokranjske novice ustvarjamo skupaj. Nekaj posameznikov in društev že pridno piše, fotografira in pošilja vsebino na suhokranjski e-poštni naslov. Želja je, da enako storite tudi vsi ostali, kajti vedno se najde kaj zanimivega in privlačnega tudi za širšo množico. Medij ima veliko moč, zato lahko Suhokranjske novice brezplačno izkoriste tudi za promocijo javnih dogodkov, društev, …

NOUA studentskiNajpomembnejšo vlogo pri prepoznavnosti strani ima facebook. Vzporedno novičarski deluje tud facebook stran, kjer so objavljene vse povezave na vsebino. Tako lahko uporabniki facebooka hitro opazijo prispevek, ga všečkajo ter delijo s prijatelji. Facebook stran je v pretekelm letu všečkalo 284 oseb.

Odlična ideja in posledično dobra statistika je navdušila tudi Študentski servis NOUA, ki je delovanje strani podprl tudi v naslednje leto, s tem pa svojim storitvam zagotovil zelo ugodno celoletno promocijo. Iskrena hvala!

 

 

Rok Zupančič