Spominski dan Mestne občine obeležili z nočnim pohodom na Frato

Spominski dan Mestne občine Novo mesto, 29. oktober, je posvečen spominu na ustanovitev novomeške partizanske čete leta 1941 na Brezovi Rebri. Od tu je tudi krenila na prvo bojno akcijo, napad na nemško postojanko na Bučki, v noči iz 2. na 3. november s še nekaterimi dolenjskimi partizanskimi enotami.

V spomin na ta dogodek je bil v organizaciji OZSČ Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža in Žužemberk, ZB za vrednote NOB Novo mesto, PVD Sever Dolenjska in Bela krajina ter PD Krka in SD Novo mesto v petek 29. oktobra izveden tradicionalni nočni pohod na Frato. 18. pohod se je pričel iz Luknje pri Prečni, preko Straže, Žužemberka in Golobinjeka. Skupno se ga je udeležilo 79 pohodnikov. Prvi vmesni postanek je bil pri grobu Angelce Batinica. Sledil je postanek na Brezovi Rebri pri hiši, kjer je bila ustanovljena novomeška četa ter pri spomeniku padlih na Frati.

Pri Domu na Frati je ob sodelovanju ostalih obiskovalcev potekala krajša slovesnost s kulturnim programom. Uvodoma je prisotne pozdravil tudi v imenu ostalih gostov župan Žužemberka Jože Papež. Slavnostni govornik je bil podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler. Na slovesnosti so ob povezovalki programa Lili Ambrožič, recitatorke Zinke Potočar Korošec, harmonikarja Mitje Bukovca, sodelovali pa so še člani spominske Novomeške čete ter praporščaki.

Večer se je zaključil ob pasulju, ki so ga pripravili v gostišču Dom na Frati in prijetnem druženju. Izvedbo dogodka so podprli Mestna občina Novo mesto, občine Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža in Žužemberk ter FS prevozi in trgovina.

Besedilo: Vasko Maraš
Fotografije: Marko Klinc . Foto Life