Šola zdravja: usposabljanje v termah Snovik

Šola zdravja 1000 gibov je bila organizator štiridnevnega usposabljanja v termah Snovik. Letos se je enota Žužemberk šole zdravja s šestimi člani skupine pridružila štiridnevnemu usposabljanju, ki je potekalo od 6. 6. do 10. 6. 2022 v termah Snovik. Kot člani šole zdravja iz cele Slovenije se je na usposabljanje odzvalo kar nekaj skupin in sicer iz Primorske, Dolenjske, Štajerske, Ljubljanske in tudi skupina iz samega Snovika. Približno 40 članov skupin, ki telovadimo na jutranji vadbi ob 7.30 po celi Sloveniji se je udeleževalo vsakodnevnih aktivnosti v organizaciji vodstva šole, katerega namen pa je bil tudi medsebojno druženje in spoznavanje.

Seveda, kot vedno je zjutraj bila na vrsti najprej jutranja vadba, nato zajtrk, po zajtrku so sledila usposabljanja v teoriji ali praksi, kjer so nam profesionalni voditelji nazorno prikazali prikaz pravilnih vaj, s korekcijami na nas samih če so bile napačno izvedene. Nekateri smo se tudi prvič srečali z dihalnimi vajami, ki se prav tako izvajajo v sklopu šole zdravja, vendar ne še po vseh skupinah. Sodelovali smo na predavanju avtorja šole zdravja dr. Grishina, tokrat je bila tema pomagajmo hrbtenici, ki je zelo pomembna za nemoteno izvajanje naših vaj. Veliko teoretičnih nasvetov podkrepljenih s pravilno izvedbo določenih gibov je bilo predstavljeno.

Skratka, da trije dnevni obroki ne bi preveč ohromili naših teles je bil ves dan racionalno izkoriščen v aktivnem oddihu. Tudi za plavalni tečaj za začetnike je bilo poskrbljeno, kjer nam je vaditeljica zelo nazorno prikazala kako naj bi pravilno izvajali gibe pri plavanju. Tudi za zunanje aktivnosti je bilo poskrbljeno, med katere je spadal pohod po dolini, kjer se nahaja zdravilišče in se imenuje bosonoga pot. Vreme nam ta dan sicer ni bilo ravno naklonjeno, smo pa pot vseeno prehodili, ne sicer bosti, ampak vseeno zadovoljni. Ogledali smo si tudi izvir zdravilne vode, kjer nas je vodička seznanila z zgodovino in sedanjimi dogajanji glede termalne vode in zdravilišča. Žal so bili samo štirje dnevi, kjer nismo uspeli posrkati vsega novega, kar nam je bilo predstavljeno. V upanju, da drugič nadaljujemo, na kakšni novi lokaciji.

Zadnji dan v večernih urah, pa je vodstvo šole zdravja poskrbelo še za prijeten večer, kjer smo se bolje spoznali, spoprijateljili, pogovorili o raznih temah in težavah, ki nas pestijo kod društvo. Predsednica Katkičeva, nas je prav lepo pozdravila, pohvalila naše aktivnosti, predstavila delo društva in nas tudi podrobneje seznanila z delom v času korone in po njej. Sledilo je prijetno druženje s petjem in klepetom. Aktivnosti društva pa bodo usmerjene na še druge lokacije po Sloveniji, kjer bi se srečevali, usposabljali in izmenjevali izkušnje. Snoviška zdravilna voda nam je do dobra razrahljala naše sklepe, ter jih napojila z bogatimi minerali, rudninami, med katerimi je poudarek na magneziju. Bilo je lepo in upamo, da še pridemo …

Jole