Šola karate-ja, PARA KARATE (za osebe s posebnimi potrebami) in TAI CHI v Žužemberku

VADBA KARATEJA ZA OTROKE, MLADOSTNIKE IN STAREJŠE je namenjen vsem, ki želijo razgibati telo, se počutiti bolj sproščeno in izboljšati splošno psihofizično pripravljenost, koordinacijo, preciznost, hitrost in moč. Osvojeni osnovni položaji, elementi, blokade, udarci, brce in tudi meti, se združujejo v zaporedja dvajsetih in več gibov, ki si sledijo v točno določenem zaporedje in smer izvajanja. Služijo za izboljšanje koordinacije in reševanje enostavnih in težjih prostorskih problemov, namenjeni pa so tudi vrlinam, da se v prostoru lažje znajdemo in postanemo pozornejši na vse kar se dogaja v okolici. V njih se skriva strategija samoobrambnih elementov, ki so uporabni v primeru reševanja kritičnih situacij, v katerih se lahko znajdemo, v vsakdanjem življenju. Vadba, ob redni vadbi, pozitivno vpliva na splošno psihofizično pripravljenost, pozitivno samopodobo, samozavest, ter izboljšuje delovanje vseh vitalnih funkcij v telesu.

PARA KARATE je tudi v svetu, za osebe s posebnimi potrebami, sistem poučevanja, namenjen vsem, ne glede na zdravstvene težave. Vadbe se lahko udeležijo otroci ali odrasli z MOTNJO V DUŠEVNEM RAZVOJU, GIBALNO OVIRANI, tudi osebe ki uporabljajo HODULJE ali INVALIDSKE VOZIČKE, vadijo pa tudi tisti, ki jih ovirajo MOTNJE SLUHA ali VIDA. (slika arhiv KIMON)

TAI CHI CHUAN kitajsko borilno veščino sproščanja, smo v preteklem šolskem letu vadili tudi v Žužemberku. Gibanje je za človeško telo skoraj tako pomembno kot hrana in pijača. Pomembno je za vzdrževanje dobrega počutja, ki ga ponuja tudi umirjen ritem te kitajske veščine. Zavedanje samega sebe, umirjen um vodi telo, ki se ob trem polni z vitalno energijo. Nekaterim prija hitrost, drugim umirjen, osredotočen, kot sapica božajoč gib. Ljudje smo si različni, tako, da od matere narave lahko vsak na svoj način uživamo njen vir energije, ki nam ga ponuja. Umirjena jasa, tišina gozda, jutranji sončni vzhod ali pomarančno žareč zahod so nam dobro znani energetski viri, ki napajajo naše »računalnike«. S pomočjo gibanja ta izkoristek samo še stopnjujemo …

INFORMACIJE na številki 041 688 120

Bojan Marinček,
mojster karateja 6. dan