Skočite, prekleto, skočite

skocite2Predstavitev knjige Edvarda Logana »Skočite, prekleto, skočite«, v prevodu Janeza Žerovca in Milene Podgoršek, je bila v sredo, dne 30.11.2016 v avli OŠ Žužemberk. Gre za Ameriško letečo trdnjavo B-17, ki se je 9. marca leta 1945 zrušila blizu Gradenca v Suhi krajini. Vsa posadka je pravočasno s padali izskočila. Partizani so jih zajeli in odpeljali na osvobojeno ozemlje v Beli krajini, od koder so se z zavezniškimi letali odpeljali v svojo bazo v južni Italiji. 

Janez Žirovc nam je opisal vsebino knjige in predstavil pilota Edvarda Logana, ki je 9.marca 1945 svojo B-17 z imenom »Je Reviens« po francosko »vrnil se bom«, iz baze 15. ameriške zračne sile v južni Italiji odpeljal v napad na železniško križišče v Brucku in Gradcu v Avstriji. Tam je letalo zadela nemška proti zračna artiljerija in ga zelo poškodovala. Levo krilo je bilo zelo poškodovano, dva motorja nista delovala, odvrgli so vso nepotrebno prtljago in se z zadnjimi močmi in velikimi izkušnjami pilota vlekli po zraku proti svoji bazi. Pilot Logan se je še v Avstriji pravilno odločil za polet proti Sloveniji, saj je bil seznanjen s tem, da so tu partizanske, sicer gverilske enote, ki obvladujejo nekaj osvobojenega ozemlja. Stara dobra Je Reviens je zdržala do Suhe krajine, tu pa je zagorel in odpovedal še tretji motor. Precej nizko in z zadnjimi močmi je leteča trdnjava nosila pogumno posadko, blizu Gradenca pa je omagala. Pilot, vodja posadke, je ukazal strelcem naj izskočijo, potem še oficirjem, ki pa ga niso hoteli zapustiti. Izvlekel je pištolo in jim strogo ukazal: »Izskočite, prekleto, izskočite!«, izstrelil naboj v strop in posadka je poskakala z gorečega letala. Tudi sam je potem skozi loputo pilotske kabine zapustil svojo letečo ljubico. Imel je le toliko časa, da se je padalo odprlo in pristal je na bližnjih drevesih. Z drevesa ga je reši mladi domačin, partizani pa so ga pospremili v vas, nahranili in odpeljali v Kočevski rog na kurirsko postojanko TV14. Od tam ga je kurir odpeljal v Kočevske poljane, kjer se je srečal z večino svoje posadke. Zadnja dva, ki sta izskočila prva je srečal šele v Beli krajini, blizu Krasinca, od koder so jih z zavezniškimi letali odpeljali nazaj v matično bazo v Italijo. Svoje doživetje strmoglavljenja te leteče trdnjave nam je živo orisala tudi očevidka, takrat mlada deklica Julijana Vidmar iz Gradenca.

Na predstavitvi so bili tudi urednik Cankarjeve založbe Valentin Logar, ilustrator naslovnice Igor Tratnik, moderator pa je bila Andreja Može. Dogodek je omogočilo Turistično društvo Suha krajina iz Žužemberka, idejni vodja in pobudnik pa je bil Slavko Mirtič, urednik Suhokranjskih poti, kjer tudi objavlja članke o bombardiranju Žužemberka.

Dogodek so popestrili domači umetniki: mladinski pevski zbor pod vodstvom Katje Avsenik,

s pesmijo  Šivala je deklica zvezdo, recitatorka Rebeka Breznikar, pevka Renata Novak in kitarist Matej Kocjančič. Dogodek pa je zaključil župan Žužemberka Franc Škufca.

Miran iz Boršta