Rdeči križ aktiven v poplavah

Prostovoljci in zaposleni na OZ RKS Novo mesto smo se takoj po pozivu Rdečega križa Slovenije o potrebni pomoči prizadetim v poplavah organizirali in aktivirali. Člani ekip bolničarjev OZ RKS Novo mesto so sodelovali pri odstranjevanju posledic poplav v Šentjanžu pri Dravogradu. Skrbeli so za prvo pomoč prostovoljcev in domačinov in ostalih uslužbencev služb, ki so bili na terenu. Opravljali so tudi prepotrebne razgovore in bodrili ljudi, ki so zaradi poplav izgubili hiše, avtomobile, živali, vrtove…

Po določenem času se je območjih, kjer so bili ljudje najbolj ogroženi, vzpostavila potreba po psihosocialni pomoči, zato smo vključili prostovoljke s strokovnim znanjem za tovrstno pomoč. Pred odhodom na teren smo opravile tudi izobraževanje Rdečega križa Slovenije, za psihosocialno pomoč. Sodelovale smo petkrat po dve osebi na terenu v Savinjski dolini. Prizadeti ljudje so potrebovali razbremenilne razgovore in jih bodo tudi naprej. Stiske so zelo velike in čedalje bolj se kažejo.

Naši člani Nastanitvene enote in bolničarji so trenutno angažirani v šotorišču v Rečici, kjer opravljajo naloge in preskrbo za vojake naše in iz drugih držav, ki pomagajo na terenu.

Ker na srečo na Dolenjskem nismo imeli poplav smo lahko res veliko pomagali, saj smo vključili 28 prostovoljcev, ki so bili aktivni 22 dni na terenu in pomagali ob poplavah. Zbirali pa smo tudi sredstva in skupaj iz Sklada in iz prispevkov naših krajevnih organizacij nakazali na račun Rdečega križa Slovenije 11.600 eur.

Hvala vsem, ki ste se vključili in tudi vsem prostovoljcem, ki ste pomagali ljudem pri odpravi posledic teh poplav. Lepo je, ko slišiš na terenu, da brez pomoči prostovoljcev si ne predstavljajo, kako bi preživeli.

Barbara Ozimek