Razmišlanje o begunski krizi

razmisljanjeBegunskaKriza (8)Vse kar je napisano, je le razmišljanje avtorja in nima neposrednega stika s spletnimi novicami in ustvarjalcem le-teh.

Kje naj začnem? Kaj je vojna? Hvalabogu, da mi je to neznano. A spomnim se leta 1991. Bi sem 10 let star mulc. Spomnim se tega, da so avioni letali, da so določeni pripravljali zaloge v kleti in kako smo šli gledati oklepnike skrite za mejo ob cesti, ko so vozili iz Kočevske reke. Spomnim se, da so odšli trije iz vasice v vojno in dveh objokanih mladih mamic, ker niso vedele, kaj sledi. A vse se je srečno končalo.

In pride milenium in ni konec sveta. In pride zlogasni 11. september 2001. Delal sem preko študenta, do takrat sem poznal le BTC v Ljubljani in nisem vedel kaj je WTC. Veliko nas ve, kje smo takrat bili in vsi gledali tiste posnetke.  Ok, pustimo HAARP sistem in chemtrailse oz. po domače zastrupljanje iz neba oz. zastrupljanje “iz tistih črt, ki jih rišejo letala”. Sam sem človek, ki verjame, da so tiste tajne službe krive za vse in da so za obvladovanje trgovine z opijem in ker pod Afganistanom ležijo rude, kot so železo in baker, pripravljene zanetiti vojno in celo zato v zrežiranih napadih ubiti 5000 svojih ljudi. In potem Irak, kjer niso nikdar našli dokazov za napad, a tam je veliko nafte. Lepo, da so se oddolžili Judom za holokavast in jim dali “obljubljeno deželo” po drugi svetovni vojni, a tam so živeli že drugi ljudje. Pod Sinajem pa so največja nahajališča vode na Bljižnjem vzhodu. In vojna tam je neizogibna…

vklop vojske
vklop vojske

In bilo je par terorističnih napadov, ki se me po domače ne tičejo. So bile vojne in bodo, a so bile daleč in to zelo daleč od Slovenije in Suhe krajine…

In prišlo je do tega, da so vojne na nemirnem vzhodu stalnica, v praktično vsej Severni Afriki “pomlad” in rušenje sistema (kdo je to financiral?), še kriza v Ukrajini in je že cela Evropa z juga in vzhoda obkoljena z vojno…

In pride leto 2015 in september in vpliv vseh vojn pride v Slovenijo. Evropa obkoljena, notri pa se začne zgrinjati gruča migrantov… Ne vem razloga zakaj, a mogoče vsem akterjem v ozadju diši le misel: ”Poceni kupi nafto, drago prodaj”. Evropska unija ima 500 miljonov ljudi, ZDA le slabih 320 miljonov. A je zato treba napasti še industrijo (beri VW afera), ker se tam vozijo le vozila na bencin z motorji 3.0 in navzgor…. A je EU mogoče premočna? Za koga?

In Slovenija.

Začeli so krožiti helikopterji po Posavju. In prihaja vse več ljudi. Cilj jim je “Germanija in Alemanija” oz. Nemčija in Francija. Sprva kampi v Brežicah, kasneje z drugim valom (po zatišju pred viharjem), le še Dobova. Domačini so zmedeni. Stare mame v čakalnicah pri zdraviku več ne razlagajo, kako so slabo spale ponoči in ne tarnajo na revmatičnimi obolenji. Vsi so tiho … Noben ne ve, kaj bo to prineslo. Poznam zgodbe razočarnih policistov, ki delajo 12-urne turnuse in se za 4 dodatne ure plačila borijo s stavko. Poznam zgodbe, kako se meče stran hrana in nove odeje, ki so rabljene le 3 ure.

gillette
gillette

Na lastne oči sem videl, kako so ob vsem novinarji hoteli le zgodbo. Poslušal, kako pride prostovoljec in pokaže dve čokoladi ter razdraži skupino, čeprav jim država  v okviru dobrodelnih organizacij pripravlja toplo kosilo.  Ministrica le joka, na njivo ni stopila, ker je obula nove štikle, umazala jih pa ne bi, to pa res ne. Vsi so rojeni 1.1 in iz Sirije, ko pride vlak, tiščijo otroke naprej… Pri pregledu in identifikaciji so našli pri dotičnih osebah po več 10 tisoč evrov … Ja, treba je ločiti med begunci, ki so reveži in migranti, ki hočejo na hitro v EU. In vprašanja: “Where can we get bitch”, niso ravno za sočustvovanje. Gledam znake ob cesti, kako so naj toplice 2015 v Dobovi v akciji, ker noben noče tja. Videl porezanega vojaka v urgentni ambulanti in reakcije tam sedečih.  Resda Slovenija ni obljubljena dežela za njih, a resda je tudi vlak Solun – München (Tesaloniki- München), ki do cilja pripelje le v dobrih 33 urah.

Mogoče še nekaj hudomušnega, ko medicinski tehnik vpraša nekoga s tetovažo JLA: “Pa odakle si mi bračo? Pa sa Sirije”. Na pot gredo nosečnice, ki na vprašanje, kdaj rodim in na odgovor: “Je še par ur rezerve”, odgovori, da rajši v Avstriji rodi. Dializni bolniki, ker verjamejo, da bo za njih že poskrbljeno, ker so jim obljubili. Kdo? In pridejo mreže. Na cesti proti Posavju konvoji 20 vozil, eni vozijo vojake, drugi mreže, tretji kombinirke za postavitev stebrov. Ja, vsi gremo delat.  Le še komentar na to. Za mene so mreže, žal le kolateralna škoda. Imam čustva in se mi določeni smilijo, a naj bo vsaj usmerjeno in nadzorovano spuščanje v “Evropo”. A kaj, ko je začela že Nemčija zaostrovati politiko. Kaj bo, ko ne bo hotel nobeden več spuščati naprej? Kaj bo, ko jih bodo začeli pošiljati domov? Kaj bo, ko bodo ugotovili, da vse to ni obljubljejna dežela? Kako se bodo vere in različno razmišljanje asimilirali? Kaj bo čez 20 let? Bo varno poslati otroke študirati v Ljubljano? Bo sploh še kaj varno? Je res vse to zaradi nafte in ostalih dobrin?

tekst in foto: Andrej Z.