Prižig oglarske kope v Srednjem Lipovcu

kopa2016-(5)V soboto, 9.7.2016 je bila v Srednjem Lipovcu velika prireditev. Združili so več dogodkov: srečanje oglarjev Slovenije, odkritje kipa oglarja, prižig oglarske kope, predstavitev gozdarske mehanizacije, kar je bil lep uvod v proslave in dogodke ob občinskem prazniku. Za jedačo in pijačo so poskrbeli gasilci PGD Ajdovec, domače dobrote so delile članice kluba kmečkih žena, za zabavo pa je poskrbel domači ansambel Urok.

Na začetku je novomašnik Boštjan Gorišek blagoslovili novo skulpturo lesenega oglarja, ki jo je napravil domači umetnik Martin Blatnik. V kulturnem in zabavnem programu je sodelovalo več govornikov, izvedeli smo nekaj anekdot o nekdanjem življenju na Ajdovški planoti, nekaj o oglarski tradiciji v Sloveniji, o gozdovih okoli nas in o naši občini. Sledil je svečani prižig kope, tako da so en za drugim vedro žerjavice prinašali na vrh kope in jo stresli v za to napravljeno odprtino. Kopo so postavili domači oglarji pod vodstvom Franca Vidmarja in Branka Skubeta. Pripravili so 30 kubičnih metrov lesa in čez deset do štirinajst dni pričakujejo okrog 2.400 kilogramov oglja. Oglje bodo porabili za potrebe kovačije in za domače roštiljade in piknike. Včasih je bilo oglarstvo v teh krajih pomembna gospodarska dejavnost, ki je mnogim nudila delo in zaslužek.

Prijetni sobotni večer je zaključil ansambel Urok, ki nas je zabaval pozno v noč. Kopa zdaj nekaj dni ne bo osamljena, saj je to primeren kraj za druženje domačinov, da se po trdem delu malo razvedrijo izmenjajo izkušnje in za trenutek pozabijo na težave skozi katere se prebijajo iz dneva v dan.

Miran iz Boršta