Potopisno predavanje Tibet – Kailash

Člani PD Krka planinske skupine Dvor in Kulturnega društva Dvor smo v svojo sredo ponovno povabili Francija Koklja, zdravnika in popotnika iz Straže, ki nam je že večkrat predstavil svoja zanimiva popotovanja na manj znane konce sveta. V petek, 1. 2. 2019, nam je predstavil svoje potovanje v Tibet in do svete gore Kailash, kamor so je odpravil minulo jesen skupaj z devet prijatelji. To je bilo že njegovo tretje potovanje v ta konec sveta, zato je bilo zanimivo prisluhniti spremembam, ki so se zgodile v dvajsetih letih.

Potovanje po osrčju Azije so začeli v Nepalu, poznanem kot izhodišče številnih alpinističnih odprav v Himalajo oz. streho sveta kot jo nekateri imenujejo, ker se tu razprostirajo najvišji vrhovi sveta z Mount Everestom na čelu. Ogledali so si glavno mesto Kakmandu, ki je kljub veliki ekspanziji prebivalstva ohranil svojo tradicionalno podobo, vonj tradicionalne Azije, hinduizma s kipi, tržnicami, mentaliteto prebivalcev… Po ogledu še nekaterih znamenitosti Nepala so odleteli v Tibet. Med letom so lahko občudovali najvišje vrhove Himalaje, ki so jih osvajali naši znani alpinisti, nekatere med njimi pa tam tudi ostali za večno.

Tibet je ogromna gorska planota, saj večji del leži na višini okrog 4000 metrov. Prestolnica budizma, kjer so bivali Dalajlame, je danes pod upravljanjem Kitajske. Kitajska nadvlada deželo, njene prebivalce, njihovo vero in vrednote počasi, vendar zelo sistematično »civilizira«, zato Tibet ni več tisto kot je nekdaj bil. Prestolnica Lasa ima poleg palače Dalajlame in templjev, ki niso bili uničeni ob Kitajskem osvajanju Tibeta, vedno več predelov, ki so bolj podobni Las Vegasu kot pa tradicionalnim Azijskim mestom. Kitajci so uredili tudi ceste, postavili vasice, kjer so hišice urejene sistematično kot kocke, zato jih domačini ne marajo. Tibetanci so po duši nomadi, pastirji, zato jim kitajska civilizacija ni blizu, žal pa so jo prisiljeni sprejeti. Tisti, ki so se upirali, so bili pobiti; Kitajci naj bi v svojem osvajanju pobili okrog 1,2 milijona Tibetancev. Kitajska nadvlada je prinesla tudi spremembe za turiste. Potovanje po Tibetu brez lokalnih vodičev ni mogoče. Na vsakih 10 do 15 kilometrov so kontrole, ki legitimirajo ali kako drugače preverjajo potnike. Kljub temu je Tibet čudovita država, polna nepozabnih naravnih znamenitosti, ki jih ni nikjer na svetu. Franci in njegova skupina so med drugim spoznali džunglo pod Unescovo zaščito, kje je bilo že na fotografijah mogoče videti zlivanje nepozabnih barvnih kombinacij rastlinja, živali in vode, po kateri so se peljali s posebnimi čolni iz naravne slame. Eden izmed glavnih ciljev njihovega popotovanja pa je bila božja pot okoli svete gore Kailash, ki je del Transhimalaje. Vsako leto na tisoče ljudi opravi romanje okrog Kailasha, ki je tradicija stara tisoče let. Romarji različnih religij verjamejo, da je obkrožitev gore Kailash peš sveti ritual, ki prinaša srečo. Pot okoli gore Kailash je dolga 52 km in zahtevna, saj je gre za visoko nadmorsko višino, na kateri je bil v jesenskem času, izven turistične sezone, že hud mraz, ki ga je okrepil še zelo mrzel veter. Kljub temu je ta pot, kot nam je povedal F. Kokalj, vredna truda, ker ni zgolj hoja, je pot vase, v svojo dušo, pot, ki prerodi misli in duha. Tudi zato se je F. Kokalj že tretjič odpravil v ta konec sveta. Civilizacija Tibeta ga sicer malo odvrača, Nepal pa je tak kot pred leti, vse stoji na istem mestu in v nespremenjeni podobi, predvsem pa ljudje, njihove duše, nasmehi, prijaznost in pristnost so nepozabni.

Ob koncu doživetega popotovanja po Tibetu v sliki in besedi F. Koklja smo poslušalci navdušeno zaploskali. Predstavil nam je res čudovite utrinke tega dela sveta s pravo mero naravnih, kulturno-zgodovinskih in verskih znamenitosti, ki poslušalcu dajo nepozaben vtis o deželi. Večer smo zaključili v prijetnem klepetu ob kozarčku in prigrizku skupaj z našim gostom, ki smo mu zaželeli še veliko uspešnih podvigov, ki jih bo delil z nami.

Besedilo: Valerija Vidmar, PD Krka in KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, KD Dvor