(P)ostani del moštva – 4. junij je dan slovenskega krvodajalstva

V mesecu juniju praznujemo kar dva pomembna dneva in sicer 4. junija Dan slovenskih krvodajalcev in 14. junija Svetovni dan krvodajalcev, zato smo se tudi v OZ RKS Novo mesto potrudili, da se jim vsaj na nek način zahvalimo za njihovo darovanje krvi skozi leta.

V torek, prav na njihov praznik, smo povabili 20 krvodajalk in krvodajalcev na tradicionalno srečanje z županom v Bistroju Situla, ki je bil tokrat sicer odsoten, jih je pa pozdravil in sprejel  podžupan Urban Kramar. Zahvalili in čestitali sta jim tudi predsednica OZ RKS Novo mesto Danica Novak Malnar in vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Novo mesto Mojca Šimc. Ob kosilu smo se podružili in odprli veliko tem za pogovor, tako da je nekaj ur kar hitro minilo.

V sredo smo imeli terensko krvodajalsko akcijo na OŠ Žužemberk, kjer so nam spet prijazno ponudili prostor, da gredo krvodajalci na odvzem krvi bližje domu. Odzvalo se je 57 krvodajalcev, tisti, ki tokrat niso mogli priti, se nam lahko pridružijo na isti lokaciji 5. decembra, ko bo tam tudi zadnja terenska krvodajalska akcija v tem letu na področju našega delovanja.

V soboto pa smo se prijetno družili s krvodajalci na potepanju po Beli krajini. Obisk smo z vodičem Tadejem začeli v Črnomlju, se sprehodili po mestnem jedru in se odpravili na Griček, kjer je postavljen spomenik belokranjskim žrtvam 2. svetovne vojne, si ogledali Zakladnico mesta Črnomelj, videli, se učili peke in tudi poskusili pravo belokranjsko pogačo. Od tam smo se odpeljali do izvira reke Krupe v okolici Semiča, ki je ena najbolj obiskanih točk v Beli krajini, kjer smo se v senci gozda ohladili in naužili lepot narave ter preizkusili viseči most čez reko. Od tam smo se odpeljali na kosilo v Metliko in pot nadaljevali v Radovico, kjer smo s strogim učiteljem Jožetom na duhovit način spoznavali Belo krajino in na koncu za svoje (ne)znanje prejeli tudi spričevala ter se polni vtisov od tam odpeljali proti domu.

Ob koncu bi vas radi spomnili še na krvodajalsko akcijo v Šentjerneju, tokrat na novi lokaciji, v KC Primoža Trubarja, 13. junija od 7-12. ure, lepo vabljeni.

 

Hvala vsem in vsakomur posebej za pripravljenost pomagati drugim.

 

Želimo vam lepe počitniške dni in ostanite zdravi.

 

Mateja Šlajkovec

Foto: OZ RKS NM