Pomladanska ekskurzija DKŽ v Poljansko dolino - Suhokranjske novice
Pomladanska ekskurzija DKŽ v Poljansko dolino, 08. 08. 2021

Težko  smo čakali, da smo se lahko srečali v večjem številu. Predsednica DKŽ Tadeja Lavrič,  je organizirala ekskurzijo v Poljansko dolino, v občino Gorenja vas – Poljane. Vedno znova nas presenečajo čudoviti kraji naše domovine. Zelo se počutimo povezani s podeželskimi ljudmi, ki z veseljem obdelujejo zemljo na veliki strmini, na višini preko 600 m. Čudimo se, kako imajo vse travnike skrbno pokošene in kmetije vzorno urejene. Na kmetiji Ložar se ukvarjajo s peko peciva in izdelovanjem rezancev. Izdelke prodajajo v gorenjske trgovine, pridelano zelenjavo pa vozijo na ljubljansko tržnico. Zrak na višini 600 m je čist, hladen in razgled čaroben. Mi smo se ob domačih dobrotah in sirupu počutili popolnoma prerojeni. Gotovo je tudi zelenjava, ki zraste na njihovi kmetiji  še posebno okusna.

Ogledali smo si še Rupnikovo linijo na Golem vrhu-rapalska meja. To je sistem utrdb – več sto bunkerjev 25 m pod površjem, ki ga je pred stoletjem gradila kraljevina Jugoslavija. Utrdbo je gradilo 60 000 ljudi, vojakov in civilnega prebivalstva. 2. svetovna vojna je dela prekinila in utrdba ni nikoli služila namenu – kot obramba pred tujim napadom. Glavna galerija je dolga 200 m, ob njej pa je še več dvoran, ki naj bi služile za vojaško bolnišnico, skladišča, … . V utrdbi si lahko ogledamo stalno razstavo ostalin gradnje bunkerja. V prostornih dvoranah vse leto potekajo razne prireditve. Izhod je adrenalinski, saj se hitro dvigamo po treh pokončnih lestvah, za izhod pa služita dve ozki odprtini.

V gostilni Lipan v Hotavljah smo se ob prijaznih lastnikih okrepili in okrepčali. Ogledali smo  si še cerkev Janeza Krstnika v župniji Trata – Gorenja vas. Sprejel nas je ključar tamkajšnje cerkve Jure Ferlan, ki je spisal brošuro o začetkih, gradnji, freskah, … . Ogromno nam je razložil, saj dobro pozna tudi naše kraje in ljudi. Vsi smo mu z veseljem prisluhnili, saj so njegove besede kot živ leksikon.  Ker si vsega nismo zapomnili, nam je razdelil brošure, da si jih bomo v miru prebrali doma.

Vedno znova spoznavamo, da je še veliko kotičkov v naši domovini, ki nas bodo obogatili in si jih moramo čimprej ogledati.

Milena Iskara

 Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
×
#dogaja