Očistili Krko in ceste

Minulo soboto smo se, na pobudo občine, skupni čistilni akciji pridružili tudi člani športnega društva Stavča vas. Tradicionalno smo pobirali smeti na relaciji Žužemberk – Dvor, ob cesti in po Krki. Čistilni akciji je prisostvovalo kar 23 članov, skupaj pa smo nabrali 20 velikih vreč oz. več kot za dva zabojnika smeti.

ŠD Stavča vas smo gotovo eno izmed bolj ekološko osveščenih društev. Čistilnih akcij smo se udeleževali že od časa delovanja ekološkega društva Suha krajina, to lepo gesto pa ohranjamo še danes. V ponos nam je, da lahko storimo nekaj dobrega za naš kraj, zato je odziv na tovrstne dogodke vsako leto večji. Čiščenje domače okolice, vključno z reko Krko, je običajno naša prva aktivnost, ki jo skrbno načrtujemo in jo bomo zagotovo še v prihodnje.

Kot kaže, pa je med nami tudi veliko posameznikov, ki jim niti malo ni mar za okolico. Ob cestah ležijo pločevinke, plastenke, vrečke hitre hrane, otroške plenice, cigaretne škatlice, celo vrečke polne prej naštetih odpadkov, ki jih je očitno lažje vreči skozi avtomobilsko okno, kot pa v zabojnik za smeti. Podobna situacija je tudi na vodi. Ogromne količine odpadkov je zataknjenih v grmovju in pogled na njih ni prav nič prijeten. Le kdaj se bo človeštvo spametovalo?

Rok Z.