Obnavljajo najstarejšo cerkev - Suhokranjske novice
Obnavljajo najstarejšo cerkev, 23. 02. 2020

Podružnična cerkev svetega Nikolaja (Miklavža) na Bregu je najstarejša še ohranjena cerkev na območju občine Žužemberk. Stoji na desnem bregu reke Krke, ob cesti proti Stranski vasi. Cerkvica je bila zgrajena v 13. stoletju, v gotskem slogu, kasneje je bila dozidana. V cerkveni notranjosti je baročni oltarček in znamenite freske iz 14. stoletja. Freska Adam in Eva naj bi bila delo slikarja Janeza Ljubljanskega, ki je bil v tistem času najbolj pomemben slikar fresk. Na cerkveni fasadi je vidna freska vihar na morju ter vzidan rimski nagrobnik. (Vir: kraji.eu)

Cerkev je bila potrebna temeljite obnove, za kar so se zavzeli dekan Vidmar in domačini. V preteklem letu so uredili drenažo in okolico cerkve, letos pa so pričeli z obnovo notranjosti.

Rok Z., foto: Jože G.Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja