Obisk čebelarjev Jureta Muhiča in Alojzija Murna

cebele (9)Slovenci veljamo za čebelarski narod, saj imamo kar štiri čebelarje na tisoč prebivalcev. Tako tudi v Suhi krajini  sledimo smernicam, ki jih je zapisal žal pokojni čebelar Mirko Repar: “Bilo bi dobro, da bi se čebelarski krožek nadaljeval, ker bi s tem pri mladini spodbujali zanimanje za čebele. Kranjska čebela je miroljubna medarica in kot taka spada k narodni znamenitosti.”

Mladi čebelarji smo si z veseljem ob koncu letošnjega krožka ogledali čebelarstvo v Lazini pri Hinjah in Gornjem Kotu pri omenjenih čebelarjih.

Povedala sta nam veliko zanimivosti o čebelah. Ogledali smo si, kako se pregleda čebelja družina, katere pripomočke potrebuje čebelar pri delu  v čebelnjaku in točenju medu, kako vzreja čebelar matičnjake in se prepričali, da čebele ne pičijo brez razloga.
Naše srečanje smo zaključili z mislijo: Čebele se v primeru, ko se počutijo ogrožene branijo tako, kot vsako drugo živo bitje in zato pičijo. Če ste bili eden tistih, ki ste spretno ubili vsako čebelo, ki vam je brenčala okoli ušes, potem se velja zamisliti in v prihodnje upoštevajte naslednje nasvete povzete na strani: https://ecebelar.czs.si/BeeStingHelper/Index:

  • Čebele razdraži vonj parfumov, lakov za lase in krem ter pisana in črna oblačila, privabljajo pa jih tudi vonj po znoju in ogljikov dioksid, ki ju oddajamo, ter alkohol.
  • Če se nam približuje žuželka, nikar ne krilimo, saj jo sunkoviti gibi še razdražijo. V njeni bližini ostanimo povsem mirni.
    Strup čebel je lahko tudi koristen. Pomaga namreč pri revmatizmu, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi. Pripravki, ki vsebujejo čebelji strup, so bodisi v obliki injekcij ali krem.

Miha Potočar, prof.