Obeležili 80 let od ustanovitve Novomeške čete - Suhokranjske novice
Obeležili 80 let od ustanovitve Novomeške čete, 31. 10. 2021

OZSČ Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Šmarješke Toplice, Škocjan, Straža in Žužemberk je v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Novo mesto, PVD Sever Dolenjska in Bela krajina, Društvom Novomeška četa, PD Krka in SD Novo mesto organiziralo tradicionalni nočni pohod na Frato. S pohodom se spominjamo ustanovitve Novomeške partizanske čete, ki je 29. oktobra 1941 s Frate krenila, na prvi organizirani napad na Dolenjskem, na nemško postojanko na Bučki. S tem smo obeležili tudi spominski dan Mestne občine Novo mesto.

Pohodniki so krenili na pot iz Luknje pri Prečni, Žužemberka in Golobinjeka pri Mirni Peči. Skupno jih je bilo 67. Pri domu na Frati, kjer je bila krajša slovesnost se je zbralo 123 udeležencev, ki so morali izpolnjevati PCT pogoje. V krajšem kulturnem programu so nastopili Zinka Potočar Korošec, Franc Umek in Peter Moravec. Program je povezovala Anamarija Andrijanić. Udeležence sta pozdravila župan Žužemberka Jože Papež in podžupanja Novega mesta Sara Tomšič. Slavnostni govornik je bil Uroš Dular.

Izvedbo dogodka so podprle občine Novo mesto, Straža, Žužemberk in Mirna Peč ter prevozi FS Žužemberk. Pohodniki in udeleženci so se zadovoljni vrnili domov, saj jih je letos pospremilo lepo vreme. Več podrobnosti je v priloženi foto reportaži.

Besedilo: Vasilije Maraš
Fotografije: Fotolife – Marko Klinc

 Se strinjate s pogoji PCT?

View Results

Loading ... Loading ...

Prihajajoči dogodki

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
×
#dogaja