Novoletno druženje na Ratju

novoletnoDruzenjeRatje (17)Ratje, mala vasica tako po prebivalcih, kot po hišah. Naključni popotnik bi sklepal, da se tu ne dogaja nič. Pa vendar se. In teh dogodkov med vaščani niti ni malo.

Tako se je tudi letos, kot že nekaj let poprej, na sredi vasi praznovalo novo leto. Vaščani smo tekom zadnjega dne v letu pripravili “lesene šporhate”, ki so nas, poleg ognja, greli na novoletno noč. Borut Dimic je poskrbel, da je na vasi stala stojnica z raznoraznimi dobrotami, ki smo si jih podelili med seboj. Seveda ni manjkalo kuhanega vina in “domačih zvarkov za zdravje”. Pred polnočjo se je v žerjavici pekel krompir, po polnoči pa je stari-novi vaščan, Jože Novak, poskrbel za izvrsten golaž! Skratka, dobrot ni manjkalo. Za dobro glasbo je skrbel DJ Marjan. Ko je ura odbila polnoč, smo si vsi zaželeli najlepše želje, predvsem zdravja, ljubezni, sreče in nasploh vsega lepega. Edini pok je bil prisoten pri odpiranju šampanjca, saj raket in petard letos v vasi ni bilo. Dogovorili smo se, da denar, ki bi ga drugače porabili za onesnaževanje okolja, namenimo drugam. Predvsem so nam tu hvaležne živali ter mali cicibani. Po dobrem klepetu in veselem druženju se je center vasi okoli 3h izpraznil, nekateri so odšli spat, nekateri naprej žurat.

Če drži, da bo celo leto takšno, kot prvi dan v letu, potem bo res odlično. Upam, da se v svetu nasilje umiri, da nekatere spet obiščeta pamet in modrost. Da bi se pretirano pehanje za materialnimi dobrinami prenehalo in bi si ljudje vzeli več časa drug za drugega ter šli večkrat k sosedovim na kavo in klepet. Da bi se večkrat spomnili tudi na starejše in osamljene. Študentom želim uspešno študijsko leto, otrokom čim več potolčenih kolen in dobrih dogodivščin, gasilcem čim manj intervencij, športnikom čim boljše rezultate, umetnikom čim več navdiha, mladini veliko energije in zagona, vsem pa želim veliko zdravja, sreče, ljubezni, uspeha ter, da razmišljate pozitivno in uživate življenje v vsakem trenutku :)

Nika