Na otvoritvi »Na Dvoru ulita umetnost« tudi Suhokranjci

V petek, 1. oktobra 2021, smo bili Suhokranjci navzoči pri otvoritvi razstave »Na Dvoru ulita umetnost« v Dolenjskem muzeju Novo mesto. Mineva namreč 130 let od prenehanja delovanja železarne na Dvoru, katera značilnost oz. posebnost je bila, da so bili kovani in liti izdelki umetniško in prefinjeno izdelani.

Avtorica razstave in kustosinja Majda Pungerčar je na otvoritvi predstavila vsebino razstave, katero je odprl prof. dr. Primož Mrvar, Pihalni orkester iz Šentjerneja pa je poskrbel za prijeten glasbeni vložek.

Gospa Majda, nas je popeljala po Mali dvorani, kjer so razstavljeni najlepši predmeti povezani z zgodovino železarne na Dvoru. Predstavili so litoželezne grbe, raliefi, likalnike, svečnike, nakit, stojalo za žepno uro, okvir za namizno ogledalo in okvir za fotografijo, peči, nagrobnike, strešnike, možnarje, razne posode, obtežilnike… Na razstavi smo lahko preizkusili kako funkcionira rogač – pripomoček za sezuvanje obutve in kako težak je likalnik. Na ogled so tudi 3D prezentacije vodnjaka v Žužemberku, celoten kompleks železarne na Dvoru, Zoisov nagrobnik v Ljubljani in prikaz delovanja motovilke za navijanje štren. Vse to z namenom lažjega razumevanja predstavljenih predmetov za najmlajše obiskovalce in za aktivno udejstvovanje.

Kustosinja Majda je s ponosom pripovedovala o visoki kvaliteti metalurških in umetniških izdelkov, ki so jih naši predniki izdelovali. Danes pa se v Sloveniji ne najde mojstra, ki bi si upal izdelati izredno mojstrsko izdelan okrasni krožnik, ki krasi naslovnico knjige Na Dvoru ulita umetnost, ki je izšla ob otvoritvi te razstave.

Veseli nas, da so tudi v Dolenjskem muzeju Novo mesto mnenja, da vsi ti izdelki spadajo na Dvor, kjer so tudi nastali. Tako mi, domačini, kot Dolenjski muzej si želimo, da zbirka z več kot 360 umetniškimi deli dobi prostor, kjer bi bila na ogled v vsej svoji veličini.

Priporočamo ogled zanimive razstave, ki bo na ogled do 8. februarja 2022.

Besedilo in foto: Jadranka Meglen